![Pladijs met salsa van tomaat en venkel afgewerkt met garnaal en basilicum in een wit rond bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e3ab9e35f1428477be4633_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%2024-5-22-6349.jpg)
Pladijs
600 g pladijsfilets
olijfolie
peper en zout, naar smaak
Salsa van tomaat en venkel
1 venkel
4 ontvelde tomaten
2 el kappertjes
zeste van 1 citroen
peper en zout, naar smaak
Peterselie olie
100 ml zonnebloemolie
20 g platte peterselie
peper en zout, naar smaak
Afwerking
120 g handgepelde garnalen
basilicumblaadjes (bij voorkeur Griekse)
![Zwart-witte profielfoto van 'Jo Grootaers' met gekruiste armen in een witte keukenvest.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac935a6bae2f7dcdf3e3eb_NorthSeaChefs1168.jpg)
Pladijs
Kruid de pladijsfilets met peper, zout en olijfolie. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Plooi de pladijsfilets dubbel en leg deze in de ovenschaal.
Peterselie olie
Warm de zonnebloemolie zachtjes op tot +- 70°C en voeg daar de platte peterselie aan toe. Mix goed en passeer door een fijne zeef.
Salsa van tomaat en venkel
Snijd de ontvelde en ontpitte tomaten in blokjes. Snijd de venkel in blokjes en kook deze kort gedurende 1 min. in gezouten water. Laat schrikken in ijswater om de garing te stoppen. Giet daarna af en laat even uitlekken. Meng de tomaten met de venkelblokjes en voeg de kappers en zeste van 1 citroen toe. Kruid af met peper, zout en een goede scheut olie van platte peterselie.
Afwerking
Besprenkel de pladijsfilets met wat olijfolie en gaar ze in een voorverwarmde oven van 150° C gedurende een 6 à 7 -tal minuten totdat de vis mooi sappig en gaar is. Haal uit de ovenschaal en dresseer op de borden. Warm de salsa van tomaat zachtjes op zonder er te veel in te mengen zodat de tomaat heel blijft. Schep de salsa over de pladijs en werk af met handgepelde grijze garnalen en enkele blaadjes (Griekse)basilicum.
Foto: Levien Lockefeer
![Detailfoto van de staart van pladijs op schilferijs met visnet](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/626befd99603f15bb1581a3d_NSC-VIS-162.jpg)
Gerelateerde gerechten
![Stoofpotje van zeeduivel en winterprei gedresseerd in een wit diep bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/635925c9c273ee5bb4185fb6_NSC%20202210170079-%C2%A9FrC.jpg)
![drie tongscharrolletjes dugléré op een wit bord met zwarte achtergrond](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/632da0f80b39803268de8835_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%20augustus%202022-7731.jpg)
![Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/632d9ddf0180d51dd97ca87f_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%20augustus%202022-7694.jpg)
![Pladijs met artisjok en kokkels met saus van vin jaune gedresseerd in een wit rond bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e3addf3db09af0ad3910a0_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%2024-5-22-6472.jpg)
![Gebakken pladijs met bloemkool en zwarte look gedresseerd op een beige rond bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de768516885c0da35b0d6a_NSC%20Vlam%202019031870091.jpg)
![Gepaneerde pladijs met komkommersalade gedresseerd op een rond bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de73f6267e502bcfe3fcee_NSC%20Vlam%202019031870069.jpg)
![Pladijs met pesto gedresseerd op blaadjes van warmoes](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de7249849e966dad0b5dae_NSC%20Vlam%202019031870087.jpg)
![Pladijs met Mexicaanse garnituren gedresseerd in een gegrilde maistortilla](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de63491dc853a2eb2512b7_NSC%20Vlam%202019031870062.jpg)
![Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c447e2e00aff19dade8d7e_NSC%20Wijting%202018102664003.jpg)
![Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44673a4f2962fea714fc3_NSC%20Wijting%202018102664531.jpg)
![Pladijs met gegrilde mango in een wit rond bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62bda6430680cfd24a4e843a_nsc_080816_57421.jpg)
![Gepocheerde griet met grijze garnaal en tomaat gedresseerd in een diep wit bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62bd8c6163ca304e3be5bb8c_nsc_090816_57715.jpg)
![Tongschar gewikkeld in gebrande prei met bouillon van grijze garnaal gedresseerd in een diep wit bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62bc41fd2dcaafaab3bae63e_magis_44805.jpg)
![Pladijs met wortel en pompoen gedresseerd op een wit rond bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62b2e09678867e6482a9916d_nsc_140616_46005%20(1).jpg)
![Pladijs met kokkels en courgette gedresseerd in een wit diep bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62b2cb51d36b31423e64a024_nsc_140616_46013.jpg)
![Groentetaart met garnalen en fetakaas gedresseerd in een diep wit bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac76b5518b2063f3489f03_nsc_150616_46381.jpg)
![twee garnaalkroketten met gefrituurde peterselie en een schijfje citroen in een diep bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac71a1a2193623cc60bda0_nsc_150616_46271.jpg)
![Steenbolk met asperges en garnalen gedresseerd in een zwart kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab3daad158dfcfcd0dc601_nsc_weekend_1_27494.jpg)
![Zeebarbeel met scharrelei en garnaal op een wit bord afgewerkt met krokante chips en kleurijke seizoensbloemen](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab2507f170eb0e117353c0_nsc_080816_57025%20(1).jpg)
![Gerecht hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon op een wit rond bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62a6fcf4caa9382602dab189_hondshaai-garnaal.jpg)