![Gepocheerde griet met grijze garnaal en tomaat gedresseerd in een diep wit bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62bd8c6163ca304e3be5bb8c_nsc_090816_57715.jpg)
Griet
1 griet van 1,5 kg
boter
Fumet
2 uien
1 stengel groene selderij
1 wortel
tijm, laurier
peperbolletjes
5 dl witte wijn
Fondue van tomaten
10 dikke tomaten
1 ui
basilicum
tijm, laurier
olijfolie
peper en zout, naar smaak
Garnalenmousse
200 g grijze garnalen
1 ui
1 stengel groene selderij
1 wortel
tijm, laurier
olijfolie om te bakken
1 dl volle melk
Aardappelchips
1 à 2 bintjes
grof zout
![Zwart-witte profielfoto van 'Philippe Meyers' met witte keukenvest](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/626945b57f73b80a3107fc51_137_DDC180129__04409.jpg)
Griet
Maak de griet school, fileer, bewaar in de koelkast.
Fumet
Zet water op met het afval van de vis, ui, selderij, enkele peperbolletjes, tijm, laurier en witte wijn. Laat een 20-tal minuten sudderen, zeef.
Tomatenfondue
Pel de tomaten, snij in vieren. Hak de ui fijn, fruit in olijfolie. Voeg de tomaten, tijm, laurier en basilicum toe, laat bijna volledig uitkoken, kruid naar smaak.
Garnalenjus
Pel de garnalen. Maak een jus van de koppen: bak de koppen aan in olijfolie, voeg een gehakte ui, tijm, laurier, wortel en groene selderij toe, bevochtig met visfumet, laat een halfuur koken, zeef.
Griet
Beboter een bakplaat, leg er de visfilets op, gaat 5 minuten in een stoomoven op 90°C.
Garnalenmousse
Giet de melk bij de garnalenjus, kruid tot een smeuïge mousse.
Chips
Schil de aardappelen, snij in plakjes, droog, frituur goudbruin op 150°C. Kruid met grof zout.
Afwerking
Breng op de bodem van het het bord wat tomatenfondue aan, leg hierop de vis, werk af met de garnalenmousse en chips.
Foto: Heikki Verdurme
![Detailfoto van de kop van griet op schilferijs](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/626bf25e7993177664af31c1_NSC-Noordzeevis-132.jpg)
Gerelateerde gerechten
![Stoofpotje van zeeduivel en winterprei gedresseerd in een wit diep bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/635925c9c273ee5bb4185fb6_NSC%20202210170079-%C2%A9FrC.jpg)
![drie tongscharrolletjes dugléré op een wit bord met zwarte achtergrond](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/632da0f80b39803268de8835_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%20augustus%202022-7731.jpg)
![Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/632d9ddf0180d51dd97ca87f_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%20augustus%202022-7694.jpg)
![Pladijs met salsa van tomaat en venkel afgewerkt met garnaal en basilicum in een wit rond bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e3ab9e35f1428477be4633_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%2024-5-22-6349.jpg)
![Griet met daarop aardpeer, bloemkool en chorizo gedresseerd op een wit rond bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e0f4ba24369d572c7e98fd_Ambiance%20NSC%20Gino%20Lemmers%20%C2%A9FrC0008%20kopi%C3%ABren%20(1)%20(1)%20(1)%20(1).jpg)
![Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c447e2e00aff19dade8d7e_NSC%20Wijting%202018102664003.jpg)
![Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44673a4f2962fea714fc3_NSC%20Wijting%202018102664531.jpg)
![gebakken griet gedresseerd op geprakte aardappel met ratatouille op een wit bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62bd89c7c5a0d076f6c0663f_nsc_090816_57653.jpg)
![Gebakken griet met bloemkool en hazelnoot gedresseerd in een zwart diep bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62bd8754309ac2f3aa90d041_nsc_090816_57684.jpg)
![Tongschar gewikkeld in gebrande prei met bouillon van grijze garnaal gedresseerd in een diep wit bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62bc41fd2dcaafaab3bae63e_magis_44805.jpg)
![Grietmoot met gewokte tarwe en paksoi gedresseerd in een bruin kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac849800854702a8dd00c1_nsc_150616_46604.jpg)
![Griet op de graat gebakken met een citroenschijfje en een kommetje met tomatensalade](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac7d818c9d32830238e7ce_nsc_150616_46507.jpg)
![Asperges met griet en krokante korst, erwtjes en mousselineaardappel gedresseerd op een wit bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac7a8c7a9d103d8db05adc_nsc_150616_46540.jpg)
![Groentetaart met garnalen en fetakaas gedresseerd in een diep wit bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac76b5518b2063f3489f03_nsc_150616_46381.jpg)
![twee garnaalkroketten met gefrituurde peterselie en een schijfje citroen in een diep bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac71a1a2193623cc60bda0_nsc_150616_46271.jpg)
![Steenbolk met asperges en garnalen gedresseerd in een zwart kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab3daad158dfcfcd0dc601_nsc_weekend_1_27494.jpg)
![Zeebarbeel met scharrelei en garnaal op een wit bord afgewerkt met krokante chips en kleurijke seizoensbloemen](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab2507f170eb0e117353c0_nsc_080816_57025%20(1).jpg)
![Gerecht hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon op een wit rond bord.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62a6fcf4caa9382602dab189_hondshaai-garnaal.jpg)