Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Griet met tomaat en garnaal
Gepocheerde griet met grijze garnaal en tomaat gedresseerd in een diep wit bord
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Griet

1 griet van 1,5 kg
boter

Fumet

2 uien
1 stengel groene selderij
1 wortel
tijm, laurier
peperbolletjes
5 dl witte wijn

Fondue van tomaten

10 dikke tomaten
1 ui
basilicum
tijm, laurier
olijfolie
peper en zout, naar smaak

Garnalenmousse

200 g grijze garnalen
1 ui
1 stengel groene selderij
1 wortel
tijm, laurier
olijfolie om te bakken
1 dl volle melk

Aardappelchips

1 à 2 bintjes
grof zout

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Philippe Meyers' met witte keukenvest
Philippe Meyers
Bereiding

Griet

Maak de griet school, fileer, bewaar in de koelkast.

Fumet

Zet water op met het afval van de vis, ui, selderij, enkele peperbolletjes, tijm, laurier en witte wijn. Laat een 20-tal minuten sudderen, zeef.

Tomatenfondue

Pel de tomaten, snij in vieren. Hak de ui fijn, fruit in olijfolie. Voeg de tomaten, tijm, laurier en basilicum toe, laat bijna volledig uitkoken, kruid naar smaak.

Garnalenjus

Pel de garnalen. Maak een jus van de koppen: bak de koppen aan in olijfolie, voeg een gehakte ui, tijm, laurier, wortel en groene selderij toe, bevochtig met visfumet, laat een halfuur koken, zeef.

Griet

Beboter een bakplaat, leg er de visfilets op, gaat 5 minuten in een stoomoven op 90°C.

Garnalenmousse

Giet de melk bij de garnalenjus, kruid tot een smeuïge mousse.

Chips

Schil de aardappelen, snij in plakjes, droog, frituur goudbruin op 150°C. Kruid met grof zout.

Afwerking

Breng op de bodem van het het bord wat tomatenfondue aan, leg hierop de vis, werk af met de garnalenmousse en chips.

Foto: Heikki Verdurme

Detailfoto van de kop van griet op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Stoofpotje van zeeduivel en winterprei gedresseerd in een wit diep bord.
Stoofpotje van zeeduivel en winterprei
Bekijk gerecht
drie tongscharrolletjes dugléré op een wit bord met zwarte achtergrond
Tongschar Dugléré
Bekijk gerecht
Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Pladijs met salsa van tomaat en venkel afgewerkt met garnaal en basilicum in een wit rond bord gedresseerd
Pladijs met salsa van tomaat en venkel, handgepelde garnaal en kappertjes
Bekijk gerecht
Griet met daarop aardpeer, bloemkool en chorizo gedresseerd op een wit rond bord
Gemarineerde griet met aardpeer, bloemkool en chorizo
Bekijk gerecht
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Bekijk gerecht
gebakken griet gedresseerd op geprakte aardappel met ratatouille op een wit bord
Griet met citroenaardappel en ratatouille
Bekijk gerecht
Gebakken griet met bloemkool en hazelnoot gedresseerd in een zwart diep bord
Gebakken grietfilet met bloemkool en hazelnoot
Bekijk gerecht
Tongschar gewikkeld in gebrande prei met bouillon van grijze garnaal gedresseerd in een diep wit bord
Tongschar met prei en bouillon van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Grietmoot met gewokte tarwe en paksoi gedresseerd in een bruin kommetje
Gegrilde grietmoot met gewokte tarwekorrels
Bekijk gerecht
Griet op de graat gebakken met een citroenschijfje en een kommetje met tomatensalade
Griet op de graat met tomatensalade
Bekijk gerecht
Asperges met griet en krokante korst, erwtjes en mousselineaardappel gedresseerd op een wit bord
Griet met korst van rouille en broodkruim, asperges, erwtjes en mousselineaardappel
Bekijk gerecht
Groentetaart met garnalen en fetakaas gedresseerd in een diep wit bord.
Handgepelde garnalen met groentetaart en Klemkerkse fetakaas
Bekijk gerecht
twee garnaalkroketten met gefrituurde peterselie en een schijfje citroen in een diep bord gedresseerd
Garnaalkroketten à la Kruidenmolen
Bekijk gerecht
Steenbolk met asperges en garnalen gedresseerd in een zwart kommetje
Steenbolk met asperges, zeekraal, mousseline en handgepelde garnaal
Bekijk gerecht
Zeebarbeel met scharrelei en garnaal op een wit bord afgewerkt met krokante chips en kleurijke seizoensbloemen
Zeebarbeel met scharrelei en handgepelde garnalen
Bekijk gerecht
Gerecht hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon op een wit rond bord.
Hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon
Bekijk gerecht