Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Wijting in Noordzeebouillabaisse
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Wijting

4 mooie stukken wijtingfilet van +- 80g
limoensap
peper en zout, naar smaa

Garnituur

100g ongepelde Noordzeegarnalen
250g kokkels
500g mosselen
100g zeekraal
18 mini trostomaatjes
2el sushi-azijn

Noordzeebouillabaisse

1kg strandkrabbetjes
koppen en schalen van de garnalen
1 stengel selder, fijngesneden
1 sjalot, fijngesneden
5 champignons, fijngesneden
zeste van 1 sinaasappel
1 steranijs
citroentijm
peterseliestengels
1el tomatenpuree
1l kippenbouillon
enkele draadjes Belgische saffraan, geweekt in 10cl witte wijn
kookroom
gezouten boter
peper en zout, naar smaak

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Bart Gils' met witte keukenvest.
Bart Gils
Bereiding

Wijting

Kruid de wijting met peper en zout en besoprenkel met limoensap. Bak kort aan in boter en olijfolie tot de vis gaar is.

Garnituur

Pel de garnalen en bewaar de koppen en schalen voor de bouillabaisse. Stoof de kokkels en de mosselen kort in boter tot ze open gaan en haal ze uit de schelp. Kook de zeekraal kort in ongezouten water en laat daarna schrikken in ijswater. Maak een kruisje in de tomaatjes en dompel ze enkele seconden onder in kokend water. Laat ze vervolgens schrikken in ijswater, pel ze en marineer in 2 eetlepels sushi-azijn.

Noordzeebouillabaisse

Stoof de garnaalkoppen met de strandkrabbetjes in boter. Voeg de selder, sjalot, champignons, sinaasappelzeste, steranijs, citroentijm, peterseliestengels en tot slot de tomatenpuree toe. Laat even meestoven. Voeg de kippenbouillon en witte wijn met saffraan toe. laat kort inkoken en mix eventueel grof. Zeef en laat opnieuw inkoken. Voeg de kookroom en boter toe. Schuim op met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Afwerking

Verdeel de vis en de garnituur over de diepe borden, hou de zeekraal apart. Schenk de bouillabaisse in het bord. Stoof tot slotte de zeekraal kort op in boter en verdeel over de borden.

Foto: Frank Croes

detailfoto van wijting op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Bekijk gerecht
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Bekijk gerecht
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Bekijk gerecht
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Bekijk gerecht
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
Wijting in zoutkorst met witloof en butternut
Bekijk gerecht
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Bekijk gerecht
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Bekijk gerecht
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
Wijting met pompoen en mandarijn
Bekijk gerecht
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Bekijk gerecht
Wijting met een soepje van kokkels
Wijting met kokkels, vin jaune, rammenas en truffel
Bekijk gerecht
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Bekijk gerecht
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Bekijk gerecht
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Bekijk gerecht
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Bekijk gerecht
Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Bekijk gerecht
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Bekijk gerecht