Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Wijting met pompoen en mandarijn
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Wijting

2 wijtingen
1l water
100g grof zeezout
hoeveboter

Pompoenpuree

500g pompoen in blokjes
1tl zout
1/2 teentje look
60g boter
10g bruine suiker
50g room

Geroosterde pompoen

1 butternutpompoen
boter
zout, naar smaak

Mandarijn

100g mandarijnsap
enkele draadjes safraan
0,6g agar agar

Kreeftenbisque

500g kreeftenbisque
180g pompoen in blokjes
12g gember, fijngesneden
1 teentje look, fijngesneden
1/4 ui, fijngesneden
50g room

Kokkels

250g kokkels

Pompoenolie

20g pompoenpitten
50g koolzaadolie

Afwerking

Oost-Indische kers blaadjes
Oost-Indische kers bloemen
gepofte pompoenpitten

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Clement Petitjean' met witte keukenvest
Clement Petitjean
Bereiding

Wijting

Verhit 1l water met 100g zout, los het zout op en laat de pekel afkoelen. Fileer de wijtingen of vraag dit aan je vishandelaar. Leg de filets 10 minuten in de koude pekel, haal uit en spoel af onder stromend water. Bewaar deze daarna in de koelkast. Op het moment van serveren: wrijf de filets in met hoeveboter en gaar ze 3 minuten in de oven op 250°C.

Pompoenpuree

Stoof de pompoenblokjes in boter met de suiker en look. Voeg de room toe, laat sudderen tot de pompoen volledig gaar is. Mix tot een glad geheel.

Geroosterde butternut

Schil de butternut pompoen en snij het bovenste deel in schijven. Blancheer ze 1 minuut in gezouten water. Op het moment van serveren: verhit boter in een pan en kleur de butternut even op hevig vuur.

Kreeftenbisque

Stoof de pompoenblokjes in boter met de gember, look en ui zonder ze te kleuren. Voeg de kreeftenbisque en room toe, laat voor de helft inkoken. Mix met een staafmixer en breng op smaak met zout.

Pompoenolie

Bak de pitten in een hete pan met een beetje olie tot de zaden beginnen te kleuren en te zwellen. Doe de pitten en olie in een blender en mix. Bewaar in een fles. Giet een fijn lijntje op het bord bij het serveren.

Mandarijnjus

Verwarm het mandarijnsap met de saffraan en agar agar tot het lichtjes gaat binden. Laat afkoelen en mix dan glad. Bewaar in een fles voor het serveren.

Kokkels

Zet de kokkels op het vuur met een schuitje van de kreeftenbisque. Haal ze uit van zodra de schelpen open zijn en serveer onmiddellijk.

Foto: Frank Croes

Wijting op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Bekijk gerecht
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Bekijk gerecht
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Bekijk gerecht
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Bekijk gerecht
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
Wijting in zoutkorst met witloof en butternut
Bekijk gerecht
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Bekijk gerecht
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Bekijk gerecht
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
WIjting in Noordzeebouillabaisse
Bekijk gerecht
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Bekijk gerecht
Wijting met een soepje van kokkels
Wijting met kokkels, vin jaune, rammenas en truffel
Bekijk gerecht
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Bekijk gerecht
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Bekijk gerecht
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Bekijk gerecht
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Bekijk gerecht
Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Bekijk gerecht
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Bekijk gerecht