Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Wijting in zoutkorst
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Wijting

2 grote wijtingen van 800 g
2 teentjes knoflook
2 laurierbladen
1 citroen
1 kg grof zout

Witloof

4 witloofstronken
1 el honing
20 g boter
½ l water
1 knoflookteentje
1 laurierblad
peper en zout, naar smaak

Butternut

1 butternutpompoem
1 el koolzaadolie
boter
Peper en zout, naar smaak

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Jeremy Girvan' met witte keukenvest.
Jeremy Girvan
Bereiding

Wijting

Bedek de bodem van een ovenschaal met grof zout en schik de 2 schoongemaakte wijtingen erop. Vul de buikholte van elke wijting met 2 schijven citroen, 2 teentjes look en een laurierblad. Bedek de wijtingen volledig met grof zout en plaats 20 minuten in de oven op 200°C.

Witloof

Verhit de honing, boter, water, look en laurierblad in een kookpot. leg het witloof erin en smoor gaar onder deksel. Roer af en toe door de witloof. Wanneer de vloeistof bijna uitgedampt is verwijder je het deksel en kleur je het witloof in het ingekookte vocht. Breng op smaak met peper en zout.

Gesmoorde butternutpompoen

Schil de pompoen, snij 4 plakken van 2 à 3 cm dik uit het bovenste gedeelte en snij ze doormidden tot een halve maan. leg ze in een kookpot, giet er water bij tot ze voor driekwart onderstaan. Voeg een klont boter toe en laat 5 minuten langs elke kant smoren onder deksel. Giet het kookvocht af, voeg een klont boter toe en kleur beide kanten. Breng op smaak met peper en zout.

Butternutpuree

Snij 450g butternut in stukken en gaar ze in gezouten water. Wanneer de stukken pompoen gaar zijn giet je het water af. laat nog even drogen op zacht vuur en mix tot puree. Breng op smaak met een eetlepel koolzaadolie, peper en zout.

Afwerking

Plaats het witloof, de plakjes butternut en de butternutpuree in aparte kommen op tafel. Zet de ovenschotel erbij, breek de zoutkorst open en tast toe!

Foto: Frank Croes

detailfoto van wijting op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Bekijk gerecht
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Bekijk gerecht
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Bekijk gerecht
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Bekijk gerecht
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Bekijk gerecht
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Bekijk gerecht
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
WIjting in Noordzeebouillabaisse
Bekijk gerecht
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
Wijting met pompoen en mandarijn
Bekijk gerecht
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Bekijk gerecht
Wijting met een soepje van kokkels
Wijting met kokkels, vin jaune, rammenas en truffel
Bekijk gerecht
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Bekijk gerecht
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Bekijk gerecht
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Bekijk gerecht
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Bekijk gerecht
Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Bekijk gerecht
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Bekijk gerecht