Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Steenbolk met pastinaak
Steenbolkfilet gedresseerd op een rondje met pastinaakpuree en saus van beenmerg afgewerkt met groene kruiden
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Geplette aardappel

1 stuk pastinaak, in grove stukken
4 grote vastkokende aardappelen, in grove stukken
1 sjalot, gesnipperd
4 sneetjes Gandaham Grand cru, gesnipperd
10 takjes kervel, gesnipperd
50 g boter
25 cl melk
1 eigeel
peper en zout, naar smaak
nootmuskaat

Steenbolk

4 filets van steenbolk met vel
enkele blokjes boter
zout, naar smaak
limoensap

Beurre blanc

250 cl geconcentreerde kippenbouillon
150 cl volle room (40%)
50 g gezouten boter
100 g uitgehaald beenmerg
5 cl rode wijn azijn (zoetzuur)
peper en zout, naar smaak

Afwerking

enkele takjes kervel
olijfolie

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Bart Gils' met witte keukenvest.
Bart Gils
Bereiding

Geplette aardappel

Kook de pastinaak en de aardappel gaar in gezouten water. Giet af en droog enkele seconden op zacht vuur. Plet de aardappel en pastinaak met een pureestamper. Stoof de sjalot gaar in de boter. Voeg de geplette aardappel en pastinaak toe, voeg de melk en het eigeel toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Werk af met de gesnipperde kervel en de Gandaham snippers.

Steenbolk

Breng de filets op smaak met zout en limoensap. Bak de filets kort en krachtig bruin in de boter (velkant). Draai op de andere kant en haal na 1 minuut uit de pan. Dep af op keukenpapier.

Beurre blanc

Breng de bouillon, de room en de boter aan de kook. Rooster het beenmerg mooi bruin met een keukenbrander of onder een hete ovengrill. Voeg het beenmerg toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de wijnazijn toe. Mix schuimig met een staafmixer.

Afwerking

Doe de geplette aardappel in een dresseerring op het midden van het bord, duw aan. Leg de steenbolkfilets boven op de aardappel. Lepel de saus er rond. Werk af met een paar druppels olijfolie in de saus. Werk het gerecht af met een paar mooie takjes kervel.

Foto: Levien Lockefeer

Detailfoto van steenbolk op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Tartaar van steenbolk met butternut gedresseerd op een wit bord terwijl een hand de saus op het bord schenkt.
Tartaar van steenbolk met butternut
Bekijk gerecht
Steenbolk met open ravioli van knolselder met parelcouscous gedresseerd op een wit bord en een pannetje met saus erbij
Steenbolk met knolselder en parelcouscous
Bekijk gerecht
Steenbolk met knolselder gedresseerd in een diep wit bord gedresseerd
Steenbolk met knolselder no waste
Bekijk gerecht
Gebrande steenbolk met boerenkool gedresseerd op een aardkleurig rond bord
Gebrande steenbolk met boerenkool, karnemelk en gember
Bekijk gerecht
Gebakken steenbolk met risotto en butternut gedresseerd in een beige diep bord.
Steenbolk met kort gebakken risotto van kastanjezwam en butternut
Bekijk gerecht
Steenbolk in currysaus gedresseerd in een aardekleurig kommetje
Steenbolk met curry
Bekijk gerecht
Gepaneerde steenbolk met tartaarsaus geserveerd in een diep bord met daaronder een blauwe servet en een mesje ernaast.
Steenbolk met warme tartaarsaus
Bekijk gerecht
Brandade van steenbolk met een spiegelei gedresseerd in een metalen kommetje op een houten dienblad
Brandade van steenbolk met haringeitjes
Bekijk gerecht
een kokertje met steenbolktartaar en een zwart dotje gefermenteerde komkommer gedresseerd op een gedroogde steenbolk
Steenbolktartaar en gefermenteerde komkommer
Bekijk gerecht
Steenbolk met asperges en garnalen gedresseerd in een zwart kommetje
Steenbolk met asperges, zeekraal, mousseline en handgepelde garnaal
Bekijk gerecht
Steenbolk met spelt en bisquesaus gedresseerd op een zwart bord.
Steenbolk met bisquesaus, spelt en gerookte mozarella
Bekijk gerecht