Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Steenbolktartaar en komkommer
een kokertje met steenbolktartaar en een zwart dotje gefermenteerde komkommer gedresseerd op een gedroogde steenbolk
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Kokertje

2 velletjes brickdeeg
olijfolie

Steenbolktartaar

2 steenbolken
2 sjalotten
10 pijpjes bieslook
1/2 limoen, zeste
peper en fleur de sel, naar smaak

Gefermenteerde komkommer

1 komkommer
1l water
4g zout
1 zakje inktvisinkt
1el mosterd
peper en zout, naar smaak

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Michiel Rabaey' met witte keukenvest.
Michiel Rabaey
Bereiding

Komkommer

Schil de komkommer, verwijder de zaden. Doe in een weckpot met het water en het zout, laat 2 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Haal de komkommer uit de pot, droog. Mix met inktvisinkt, mosterd, peper en zout tot een gladde crème.

Kokertjes

Snij het brickdeeg in rechthoekjes, smeer in met olijfolie, draai rond met een metalen kokertje, bak 4 min in de oven op 170°C. Zet de deegkokertjes opzij om ze later te vullen met tartaar.

Steenbolk

Fileer de steenbolk (of laat dat doen door de visboer, maar neem de graten mee). Snij de filets in kleine blokjes, meng met fijgesneden bieslook en sjalot, zeste van limoen naar smaak, peper en fleur de sel. Vul de deegkokertjes met de tartaar.

Afwerking
Spoel de steenbolkgraten goed tot alle bloed en onzuiverheden verwijderd zijn, dep droog, kleur de graten met een koksbrander. Schik er de gevulde kokertjes op, werk af met de komkommercrème en een pijpje bieslook.

Foto: Heikki Verdurme

Steenbolk op schilferijs

Gerelateerde gerechten

Tartaar van steenbolk met butternut gedresseerd op een wit bord terwijl een hand de saus op het bord schenkt.
Tartaar van steenbolk met butternut
Bekijk gerecht
Steenbolk met open ravioli van knolselder met parelcouscous gedresseerd op een wit bord en een pannetje met saus erbij
Steenbolk met knolselder en parelcouscous
Bekijk gerecht
Steenbolk met knolselder gedresseerd in een diep wit bord gedresseerd
Steenbolk met knolselder no waste
Bekijk gerecht
Steenbolkfilet gedresseerd op een rondje met pastinaakpuree en saus van beenmerg afgewerkt met groene kruiden
Gebakken steenbolk met pastinaakpuree, gandaham en beurre blanc van beenmerk
Bekijk gerecht
Gebrande steenbolk met boerenkool gedresseerd op een aardkleurig rond bord
Gebrande steenbolk met boerenkool, karnemelk en gember
Bekijk gerecht
Gebakken steenbolk met risotto en butternut gedresseerd in een beige diep bord.
Steenbolk met kort gebakken risotto van kastanjezwam en butternut
Bekijk gerecht
Steenbolk in currysaus gedresseerd in een aardekleurig kommetje
Steenbolk met curry
Bekijk gerecht
Gepaneerde steenbolk met tartaarsaus geserveerd in een diep bord met daaronder een blauwe servet en een mesje ernaast.
Steenbolk met warme tartaarsaus
Bekijk gerecht
Brandade van steenbolk met een spiegelei gedresseerd in een metalen kommetje op een houten dienblad
Brandade van steenbolk met haringeitjes
Bekijk gerecht
Steenbolk met asperges en garnalen gedresseerd in een zwart kommetje
Steenbolk met asperges, zeekraal, mousseline en handgepelde garnaal
Bekijk gerecht
Steenbolk met spelt en bisquesaus gedresseerd op een zwart bord.
Steenbolk met bisquesaus, spelt en gerookte mozarella
Bekijk gerecht