Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Griet met korst van rouille
Asperges met griet en krokante korst, erwtjes en mousselineaardappel gedresseerd op een wit bord
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Griet

8 grietfilets (+/- 100 g elk)
olijfolie

Asperges en erwtjes

12 geschilde asperges
100g verse erwtjes
1 sjalot

Rouille

1 aardappel
2dl visfond of garnalenbisque
5 teentjes look
1el tomatenpuree
1 spaanse rode peper
30g harissa
100g mayonaise
3 safraandraadjes
tijm
laurier
peper en zout, naar smaak

Aardappelpuree

3 grote aardappelen
2dl volle melk
200g boter
peper en zout, naar smaak
nootmuskaat, naar smaak

Korstje

200g panko
2 uien
1dl olijfolie
1dl witte wijn

Saus

2dl bruine kippenfond of demi-glace
50g boter
peper en zout, naar smaak

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Stijn Bauwens' met witte keukenvest.
Stijn Bauwens
Bereiding

Rouille

Schil de aardappel, snij in stukken, zet op met garnalenbisque, look, rode peper en tomatenpuree, tijm, laurier, peper en zout. Laat een 40-tal minuten sudderen. Mix glad, voeg harissa, saffraan en mayonaise toe.

Aardappelmousseline

Kook de ongeschilde aardappelen 40 minuten in gezouten water. Pel en pureer als ze nog warm zijn met warme melk en boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Pankokorst

Snij de ui in brunoise, stoof aan in wat olijfolie, blus met witte wijn en voeg de panko toe, meng alles goed.

Asperges en erwtjes

Kook de asperges in gezouten water. Gaar ook de erwtjes, stoof aan met wat brunoise van sjalot.

Saus

Kook de kippenfond lichtjes in, monteer met koude boter, kruid met peper en zout.

Griet

Bak de vis in olijfolie in een pan. Bedek de vis lichtjes met een laagje rouille, bestrooi met het pankomengsel, zet een 2-tal minuten in de oven op 220°C

Afwerking

Dresseer alles op het bord zoals op de foto, werk af met de saus.

Foto: Heikki Verdurme

Kop van een griet op schilferijs omringd door visnet

Gerelateerde gerechten

Griet met daarop aardpeer, bloemkool en chorizo gedresseerd op een wit rond bord
Gemarineerde griet met aardpeer, bloemkool en chorizo
Bekijk gerecht
Gepocheerde griet met grijze garnaal en tomaat gedresseerd in een diep wit bord
Griet met grijze garnaal en tomaat
Bekijk gerecht
gebakken griet gedresseerd op geprakte aardappel met ratatouille op een wit bord
Griet met citroenaardappel en ratatouille
Bekijk gerecht
Gebakken griet met bloemkool en hazelnoot gedresseerd in een zwart diep bord
Gebakken grietfilet met bloemkool en hazelnoot
Bekijk gerecht
Grietmoot met gewokte tarwe en paksoi gedresseerd in een bruin kommetje
Gegrilde grietmoot met gewokte tarwekorrels
Bekijk gerecht
Griet op de graat gebakken met een citroenschijfje en een kommetje met tomatensalade
Griet op de graat met tomatensalade
Bekijk gerecht