Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Tong met tomaat en olijven
Tong met tomaat en olijf gedresseerd op een wit bord met zwarte rand
← Vorig recept
Ga terug naar alle chefs
Volgend recept→
Ga terug naar alle chefs
Ingrediëntenlijst
Aantal personen:
4

Noordzeetong

2 tongen van 500g, gefileerd en zonder vel
olijfolie
een schuitje witte wijn
peper en zout, naar smaak

Hazelnotentoast

1 zuurdesembrood (of gewoon donker brood)
hazelnootolie
verse hazelnoten

Lavasolie

60g lavas
45g spinazie
25g krulpeterselie
250ml goede olijfolie
peper en zout, naar smaak

Tomaat

tomaatjes van verschillende soorten
lavas-selderijgomasio (meng gedroogde, fijngemalen lavas met fijngemalen sesamzaad en selderijzout)

Olijventapenade

250g olijven van Nice
25g kappertjes
18g anjovis
10 blaadjes basilicum
1 sjalot, fijngesneden
20g look, gekonfijt
zwarte peper
citroensap

Onderzoeker:
Zwart-witte profielfoto van 'Maarten Bouckaert' met witte keukenvest en donkere voorbinder.
Maarten Bouckaert
Bereiding

Noordzeetong

Leg de filets open met de velkant naar boven, kruid goed met peper en zout. Rol op, leg in een ovenschaal met wat olijfolie en een schuitje witte wijn en water (zeker niet onderzetten, een bodempje is voldoende).
Dek af met aluminiumfolie, pocheer de rolletjes een 12-tal minuten in een warme oven van 150°C. Laat afkoelen, snij de rolletjes in tweeën. Besprenkel met wat olijfolie.

Hazelnotentoast

Snij een rechthoek (ca. 1cm dik, 2cm breed, 5cm lang) uit een zuurdesembrood. Bak de toast in hazelnotenolie mooi krokant, kruid met peper en zout. Rasp er wat (verse) hazelnoten over, zet apart.

Lavasolie

Blend lavas, spinazie, krulpeterselie en olijfolie 7 minuten op 70°C in de Thermomix (stand 7), kruid met peper en zout. Laat meteen afkoelen op een ijsbad om de groene kleur te behouden. Decanteer de olie voor gebruik.

Gemarineerde tomaat

Snij de tomaten in de gewenste vorm, bestrooi met lavas - selderijgomasio, besprenkel met wat goede olijfolie. Doe in een recipiënt en plaats tweemaal in de vacuümmachine. Zo krijgen de tomaatjes meer smaak.

Olijventapenade

Laat de ansjovis even in melk ontzouten. Zet de look in zijn geheel 20 minuten op in olie tot aan het kookpunt, knijp uit. Stoof de sjalot lichtjes aan in olijfolie. Blend alle ingrediënten tot een gladde massa.

Afwerking

Beleg de toast met gemarineerde tomaatjes en rondjes tongfilet, spuit ertussen telkens wat olijventapenade. Serveer met lavasolie, werk af met kleine blaadjes basilicum. Indien gewenst kan u nog enkele olijfjes drogen en vermalen met wat zeezout.

Foto: Heikki Verdurme

Detailfoto van de kop van Noordzeetong op schilferijs

Gerelateerde gerechten

gebakken zeetong met groene groenten gedresseerd op een wit rond bord
Gebakken zeetong met groene groenten
Bekijk gerecht
Zeetong meunière en artisjok barigoule gedresseerd op een zwart rond bord.
Zeetong meunière, artisjok barigoule en citroenboter
Bekijk gerecht
gegrilde zeetong met groene asperges gedresseerd op een blauw rond bord
Gegrilde zeetong met groene asperges, olijf, romesco en gekonfijte aardappel
Bekijk gerecht
Krokante Noordzeetong met inktvis, sesam en algen gedresseerd in een wit kommetje met zwarte rand.
Noordzeetong met sesam, inktvis en algen
Bekijk gerecht
Noordzeetong met jonge prei, bloemkool en aardappel gedresseerd op een wit bord met zwarte rand.
Noordzeetong met jonge prei, bloemkool en aardappel
Bekijk gerecht