Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Wijting

Merlangius Merlangus

Detailfoto van wijting op schilferijs
Detailfoto van wijting op schilferijs
Detailfoto van wijting op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Wijting heeft zoals de meeste kabeljauwachtigen drie rugvinnen en twee anaalvinnen. Wijting heeft een spitse snuit met een bek - waarvan de opening naar onder is gericht - met spitse tanden. Een kindraad ontbreekt bij volwassen exemplaren, terwijl jonge dieren wel een zeer kort kindraadje kunnen vertonen. De inplanting van de eerste anaalvin komt ter hoogte van het midden van de eerste rugvin. Aan de basis van de borstvin zit bij de meeste exemplaren een donkere vlek. De zijlijn is vaak lichtbruin gekleurd, maar verder kan de kleur van wijting zeer variabel zijn naargelang de locatie.
Herkomst
Wijting leeft in de noordoostelijke Atlantische Oceaan - inclusief in de Noordzee - vanaf de kustzone tot 300 m diep. Voor onze Belgische kust komen heel veel wijtingen voor. Tot ze 10 cm groot zijn leven de jonge vissen doorheen de volledige waterkolom. Larven van wijting verschuilen zich soms zelfs onder kwallen ter bescherming. Grotere vissen blijven meer in de buurt van de bodem hangen. Ze worden dan ook vaak als bijvangst mee gevangen bij het vissen op garnaal en platvis. In 2020 landde Belgische vissers 202 ton aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €1,06/kg.
paaitijd
Wijting paait vanaf het voorjaar tot ver in de zomer. Het duurt 3 tot 4 jaar eer wijting volwassen is, maar ze groeien snel. Ze kunnen tot 70 cm groot worden. Wijting mag pas aangeland worden als ze minimaal 27 cm groot zijn.
Larven van wijting verschuilen zich soms zelfs onder kwallen ter bescherming.

Recepten

met

Wijting

Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Bekijk gerecht
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Bekijk gerecht
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
WIjting in Noordzeebouillabaisse
Bekijk gerecht
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
Wijting met pompoen en mandarijn
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Bekijk gerecht
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
Wijting in zoutkorst met witloof en butternut
Bekijk gerecht
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Bekijk gerecht
Wijting met een soepje van kokkels
Wijting met kokkels, vin jaune, rammenas en truffel
Bekijk gerecht
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Bekijk gerecht
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Bekijk gerecht
Céviche van vlaswijting met kleurijke garnituren in een lichtblauw, rond bord gedresseerd.
Céviche van vlaswijting
Bekijk gerecht
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Bekijk gerecht
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Bekijk gerecht
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Bekijk gerecht
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Bekijk gerecht
Vlaswijting met beurre blanc van yuzu afgewerkt met zilte groenten gedresseerd in een wit gekarteld grijs bord.
Vlaswijting met beurre blanc van yuzu
Bekijk gerecht
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Bekijk gerecht
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Bekijk gerecht
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Bekijk gerecht
Gebakken vlaswijting met moghrabieh en jus van bouillabaisse gedresseerd in een rond diep rood kommetje
Gebakken vlaswijting met moghrabieh, cantharellen en jus van bouillabaisse
Bekijk gerecht
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Bekijk gerecht
Céviche van vlaswijting met radijs en crème van eigeel gedresseerd in een wit bord
Céviche van vlaswijting met Belgisch saffraan, crème van eigeel en nieuwe aardappel
Bekijk gerecht
Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van Jo Lemmens met witte keukenvest.
Jo Lemmens
|
Restaurant U
Houdbaarheid

Vers: 1 - 2 dagen Diepvries: 3 maanden

Rendement

70%

Bevindingen

Zeer fragiel vlees. Droogt snel uit. Ik laat de filets zachtjes garen in de oven bedekt met een zeewiervel (Nori) en een klontje boter. Paneren en frituren.

Toepassingen

Frituren - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van ' Edwin Menue' met witte keukenvest
Edwin Menue
|
Cuines 33
Houdbaarheid

Rendement

Hoog rendement, op vele manieren te gebruiken.

Bevindingen

Ontzettend veel toepassingen mogelijk. Door kort te pekelen wordt de structuur van de vis wat steviger en dus ook makkelijker te gebruiken.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Clement Petitjean' met witte keukenvest
Clement Petitjean
|
La Grappe d'Or
Houdbaarheid

4 dagen

Rendement

+- 50%

Bevindingen

Eerst 5 minuten pekelen en daarna 3 minuten in de oven op 160°C. Ook zeer lekker gepanneerd met een kruidenmengeling en daarna frituren op 180°C.

Toepassingen

Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van Huibrecht berends in donkere t-shirt.
Huibrecht Berends
|
BÚN
Houdbaarheid

4 dagen

Rendement

Makkelijk te kuisen en een goed rendement +- 50%.

Bevindingen

Wijting is een veelzijdige vis. Laat zich goed op zijn geheel grillen. Het visvlees is ook zeer goed bruikbaar in soepen.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja