Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Spin­krab

Maja brachydactyla

Spinkrabben zijn minder talrijk dan Noordzeekrabben, maar zijn veel fijner van smaak.

Detailfoto van spinkrab op schilferijs
Detailfoto van spinkrab op schilferijs
Detailfoto van spinkrab op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

Technishe info

Download de fiche

Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
De spinkrab heeft een eivormig rugschild, bezet met grote en kleine stekeltjes. Vooraan tussen de ogen staan twee bredere tanden. Spinkrabben behoren tot de echte krabben: ze hebben 5 paar poten en symmetrische scharen. Spinkrabben zijn minder talrijk dan Noordzeekrabben, maar zijn veel fijner van smaak. Ze worden eenvoudig van Noordzeekrabben onderscheiden door de vele stekels op het pantser en de lange, slanke poten.
Herkomst
De spinkrab komt voor in de noordoostelijke Atlantische Oceaan van aan de kust tot 70 m diepte, zowel op zandige als op stenige bodems. Er zijn geen Belgische vissers die gericht vissen op spinkrabben, alhoewel de soort nu en dan wel eens als bijvangst wordt mee gevangen (ter hoogte van de Belgische visgronden: Noordzee, Kanaal, Keltische/Ierse zee en Golf van Biskaje). In 2020 werd zo’n 13kg aangeland met een gemiddelde prijs van 2,78€/kg.
paaitijd
Spinkrab kent in het Engels Kanaal een eerste broedperiode van maart tot juni, eventueel gevolgd door een tweede broedperiode in het begin van de zomer ter hoogte van Zuid-Bretagne en het westelijk deel van het Engels Kanaal. Tijdens de voortplantingsperiode komen spinkrabben dichter bij de kust voor. Als ze niet opgevist worden, kunnen spinkrabben vijf tot acht jaar oud worden.

testresultaten

Zwart-witte profielfoto van 'David Grosdent' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
David Grosdent
L'Envie
Houdbaarheid

Rendement

Veel verlies qua gewicht omdat het pantser meer weegt dan het vlees dat je uit de spinkrab kan halen.

Bevindingen

Top product. Lekker om een salade te maken met verse mayonaisse.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stoven - In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Broes Tavernier' met witte keukenvest.
Broes Tavernier
't Vijfde Seizoen
Houdbaarheid

Rendement

Afkoken in bouillon en later het vlees uithalen. Dus je kan zo goed als alles gebruiken.

Bevindingen

De poot in kokende jus leggen, van het vuur halen en laten afkoelen. Nadien kan je het vruchtvlees uithalen. Vruchtvlees is redelijk papperig, maar heel lekker van smaak (iet of wat zoet). Met de jus heb ik nadien kroepoek gemaakt.

Toepassingen

Pocheren - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Matthias Speybrouck' met witte keukenvest.
Matthias Speybrouck
Va et Vient
Houdbaarheid

Rendement

Mooie volle, krabbenpoten

Bevindingen

Het was de eerste keer dat ik het product heb klaargemaakt. Gekookt in bouillon (4 min) en laten afkoelen.

Toepassingen

Pocheren

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Nee

Recepten

met

Spin­krab

Nog geen recepten met deze vis. Heb je een idee? Laat het ons weten!

Van boot tot bord: deze vissers deden het werk

Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.

In Spanje zijn spinkrabben een ware delicatesse.