Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Pijl­inktvis

Loligo Vulgaris

Pijlinktvissen zijn vooral bekend als de gefrituurde calamares. Maar deze veelzijdige soort heeft heel wat meer te bieden. Er is een enorme aanvoer aan pijlinktvis door Belgische vissers, maar er zijn maar weinig mensen die dit weten.

Detailfoto van pijlinktvis op schilferijs
Detailfoto van pijlinktvis op schilferijs
Detailfoto van pijlinktvis op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
De pijlinktvissen, die ook wel ‘calamares’ worden genoemd, hebben een verlengd lichaam. Ze hebben een flinterdunne, doorzichtige interne schelp (terwijl de zeekat een dikke inwendige schelp heeft). Kleine exemplaren worden in hun geheel verkocht. De grootste worden geleegd en schoongemaakt aangeboden. De gewone pijlinktvis (Loligo vulgaris) kan tot 30-40 cm groot worden (mantel) en 1.5 kg zwaar, maar is meestal 15-20 cm lang in de handel. De middelste rijen zuignappen op de lange tentakels zijn extreem groot (tot 4 keer zo groot als die op de rijen aan de zijkant). Zo kun je de soort onderscheiden van de Noordse pijlinktvis.
Herkomst
In het noordoostelijk deel van de Atlantische Ocean is pijlinktvis vaak een bijvangst in bodemsleepnetten. In de gebieden waar Belgische vissers vertoeven kan men verschillende soorten pijlinktvissen aantreffen, waaronder de gewone pijlinktvis (Loligo vulgaris) en de Noordse pijlinktvis (Loligo forbesi). Gewone pijlinktvissen leven van heel ondiep water tot 500 m diepte. Belgische vissers landden in 2020 ruim 222 ton aan in Belgische havens, met een gemiddelde prijs van €5,74/kg.
paaitijd
Gewone pijlinktvissen kennen grote seizoenale migraties, omdat ze naar dieper water voor de kust van Portugal trekken om er te overwinteren. Vanaf mei-juni komen ze terug naar de Noordzee, om er te paaien in de vroege zomer en vroege herfst. De wit-gele eierstrengen worden vastgelegd aan harde structuren op de zeebodem. Noordse pijlinktvissen paaien in het Kanaal, zowel in de wintermaanden (december-januari) als in de zomer. Pijlinktvissen in het algemeen leven tot 1 à 2 jaar.
Heel wat pijlinktvis die je eet in zuiderse landen wordt hier bij ons gevangen en daarna geëxporteerd.

Recepten

met

Pijl­inktvis

gegrilde pijlinktvis in een zwart kommetje met daarbij een limoen zout dip.
Gegrilde pikante pijlinktvis
Bekijk gerecht
Gevulde pijlinktvis op een zwart bordje met salade en dipsaus
Pijlinktvis gevuld met Brasvar varken
Bekijk gerecht
Krokante Noordzeetong met inktvis, sesam en algen gedresseerd in een wit kommetje met zwarte rand.
Noordzeetong met sesam, inktvis en algen
Bekijk gerecht
Gekruide pijlinktvis met gember-pepersaus gedresseerd op een langwerpig wit bord
Gekruide pijlinktvis met gember-pepersaus
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van Jo Lemmens met witte keukenvest.
Jo Lemmens
|
Restaurant U
Houdbaarheid

Vers: 2 dagen Diepvries: 2 à 3 maanden

Rendement

80%

Bevindingen

De tube van de pijlinktvis zeer fijn snijden. Een minuut opwarmen en dresseren met limoensap, vissaus, chili, koriander en suiker. De tentakels paneren en krokant frituren.

Toepassingen

Frituren - Stoven - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Thijs Vervloet' met witte keukenvest.
Thijs Vervloet
|
Colette
Houdbaarheid

Rendement

90%

Bevindingen

Portioneren en de plakken op elkaar leggen en in de diepvries steken, daarna snijden op snijmachine en rauw marineren in olijfolie, limoensap, limoenzeste, piment d'espelette peper en zout. De tentakels kort bakken met fijne groentjes.

Toepassingen

Rauw - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja