Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Engelse poon

Chelidonichthys cuculus

De Engelse poon komt vooral voor langs de Engelse en Ierse kusten, van daar de naam. Ze zijn verwant aan rode poon en grauwe poon.

Detailfoto van Engelse poon op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Ponen zijn aangepast voor een leven op de zeebodem: hun buikvinnen zijn omgevormd tot tastorganen waarmee ze ook over de bodem kunnen ‘lopen’. Ze hebben een driehoekige kop die verstevigd is met beenplaten en een brede bek. De Engelse poon is doorgaans geslachtsrijp vanaf 25 cm en worden zo’n 50cm groot. Engelse poon is op e rugzijde helrood gekleurd, aan de buikzijde is hij roze-wit en de borstvinnen zijn rood en wit gekleurd.
Herkomst
De voornaamste poonvangsten worden geregistreerd in het Engels Kanaal, de Noordzee en de wateren ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Engelse Poon leeft op grind-, grove zand en schelpenbodems of op rotsen en dat op waterdieptes van 30 tot 250 meter. Belgische vissers landden in 2020 ruim 196 ton aan in Belgische havens, met een gemiddelde prijs van €0,70/kg.
paaitijd
Engelse poon paait in de zomer, groeit snel en wordt vroeg geslachtsrijp vanaf een lengte van 25 cm. Het is een niet gequoteerde soort. Ponen (in het algemeen) moeten minimaal 20 cm lang zijn om aangeland te kunnen worden. Kies toch voor een iets grotere maat!

Recepten

met

Engelse poon

Nog geen recepten met deze vis. Heb je een idee? Laat het ons weten!

test
re
sul
ta
ten

De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!