Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Noordzee­krab

Cancer Pagurus

Detailfoto van Noordzeekrab op schilferijs
Detailfoto van Noordzeekrab op schilferijs
Detailfoto van Noordzeekrab op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Dit tienpotige schaaldier, met een groot, glad, geelbruin pantser en een mooi afgeronde vorm, is op de Europese markt de meest voorkomende krab. De Noordzeekrab krijgt ook wel de bijnaam steenkrab door de houding die ze aanneemt wanneer ze op het droge op haar rug ligt: bewegingsloos met poten naar binnen geplooid. Noordzeekrabben voeden zich voornamelijk met kleine weekdieren (mosselen, mesheften), kleine schaaldieren en vissen.
Herkomst
Noordzeekrabben leven in de Noordoost-Atlantische Oceaan tot een diepte van 300m. Ze verkiezen stenige bodems, rotsen of wrakken waar ze zich kunnen verschuilen. Ze kunnen echter in functie van de voortplanting grote migraties uitvoeren. Onderzoek toont aan dat in Europese windmolenparken een 600 keer hogere dichtheid van Noordzeekrab wordt gemeten. In Belgische havens werd in 2020 61,5 ton volledige Noordzeekrabben aangeland als bijvangst in de bodemsleepnetten. De gemiddelde prijs bedroeg 2,90€/kg
paaitijd
Het vrouwtje wordt geslachtsrijp op drie-, vierjarige leeftijd bij een pantserbreedte van ongeveer 14 cm. Tijdens de broedperiode voeden vrouwelijke Noordzeekrabben zich niet meer en leven ze teruggetrokken in een putje in het zandige of slibbige sediment, waardoor ze minder gemakkelijk gevangen worden.
Vrouwtjes wegen meer dan mannetjes, bevatten meer krabvlees en hebben meer smaak.

Recepten

met

Noordzee­krab

Noordzeekrab met kleurijke garnituren gedresseerd in een dieprood bord
Noordzeekrab met zeewier-mayonaisse en yuzu
Bekijk gerecht
Tartelette van prei met Noordzeekrab en dotjes vadouvanmayo en groene crème.
Tartelette met prei, Noordzeekrab en vadouvanmayonaisse
Bekijk gerecht
Detailfoto van een gerecht met rode poon, noordzeekrab en venkel, geserveerd in een kom.
Gebakken rode poon, Noordzeekrab, venkel en jus van strandkrab en vadouvan
Bekijk gerecht
Tartaar van krab afgetopt met kaviaar en gemarineerde avocadoschijfjes
Noordzeekrab met avocado en kaviaar
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Dimitry Lysens' met witte keukenvest.
Dimitry Lysens
|
Magis
Houdbaarheid

Rendement

+- 10% vlees het pantser kan je gebruiken voor sauzen.

Bevindingen

Zeer verfijnde krabsoort, zowel vlees als de coraille is bruikbaar. Beetje titanenwerk, maar zeker de moeite waard. Ik gaar ze meestal in een court-bouillon. Ook de coraille wordt verwerkt in de gerechten en een sausje van de geroosterde schalen.

Toepassingen

In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Broes Tavernier' met witte keukenvest.
Broes Tavernier
|
't Vijfde Seizoen
Houdbaarheid

3 dagen

Rendement

+- 20% krabvlees

Bevindingen

TOP! We werken er heel vaak mee. In combinatie met avocado, rode biet, groene appel, butternut, radijsjes, ... Aangemaakt met wat mayo en limoenzeste, zalig!

Toepassingen

Pocheren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja