Noordzeekrab
Cancer Pagurus
No items found.
tech
ni
sche
fiche
Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Dit tienpotige schaaldier, met een groot, glad, geelbruin pantser en een mooi afgeronde vorm, is op de Europese markt de meest voorkomende krab. De Noordzeekrab krijgt ook wel de bijnaam steenkrab door de houding die ze aanneemt wanneer ze op het droge op haar rug ligt: bewegingsloos met poten naar binnen geplooid. Noordzeekrabben voeden zich voornamelijk met kleine weekdieren (mosselen, mesheften), kleine schaaldieren en vissen.
Herkomst
Noordzeekrabben leven in de Noordoost-Atlantische Oceaan tot een diepte van 300m. Ze verkiezen stenige bodems, rotsen of wrakken waar ze zich kunnen verschuilen. Ze kunnen echter in functie van de voortplanting grote migraties uitvoeren. Onderzoek toont aan dat in Europese windmolenparken een 600 keer hogere dichtheid van Noordzeekrab wordt gemeten.
In Belgische havens werd in 2020 61,5 ton volledige Noordzeekrabben aangeland als bijvangst in de bodemsleepnetten. De gemiddelde prijs bedroeg 2,90€/kg
paaitijd
Het vrouwtje wordt geslachtsrijp op drie-, vierjarige leeftijd bij een pantserbreedte van ongeveer 14 cm. Tijdens de broedperiode voeden vrouwelijke Noordzeekrabben zich niet meer en leven ze teruggetrokken in een putje in het zandige of slibbige sediment, waardoor ze minder gemakkelijk gevangen worden.
Vrouwtjes wegen meer dan mannetjes, bevatten meer krabvlees en hebben meer smaak.
Recepten
met
Noordzeekrab
Noordzeekrab met zeewier-mayonaisse en yuzu
Bekijk gerechtTartelette met prei, Noordzeekrab en vadouvanmayonaisse
Bekijk gerechtGebakken rode poon, Noordzeekrab, venkel en jus van strandkrab en vadouvan
Bekijk gerechtNoordzeekrab met avocado en kaviaar
Bekijk gerechttest
re
sul
ta
ten
Dimitry Lysens
|
Magis
Houdbaarheid
Rendement
+- 10% vlees het pantser kan je gebruiken voor sauzen.
Bevindingen
Zeer verfijnde krabsoort, zowel vlees als de coraille is bruikbaar. Beetje titanenwerk, maar zeker de moeite waard. Ik gaar ze meestal in een court-bouillon. Ook de coraille wordt verwerkt in de gerechten en een sausje van de geroosterde schalen.
Toepassingen
In fumets
Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?
Ja
Zou u dit product verwerken in uw menu?
Ja
Broes Tavernier
|
't Vijfde Seizoen
Houdbaarheid
3 dagen
Rendement
+- 20% krabvlees
Bevindingen
TOP! We werken er heel vaak mee. In combinatie met avocado, rode biet, groene appel, butternut, radijsjes, ... Aangemaakt met wat mayo en limoenzeste, zalig!
Toepassingen
Pocheren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets
Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?
Ja
Zou u dit product verwerken in uw menu?
Ja