Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Bot

Platichthys flesus

De bot is nauw verwant aan de schol, met het uiterlijke verschil dat er nauwelijks duidelijke vlekken op de (donkere) bovenzijde van de vis te zien zijn en door de rij knobbeltjes op de zijlijn.

Detailfoto van bot op ijsschilfers
Detailfoto van bot op ijsschilfers
Detailfoto van bot op ijsschilfers
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

Technishe info

Download de fiche

Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Een platvis met de ogen meestal op de rechter (donker gekleurde) kant van het lichaam. De blinde kant is vuilwit, soms met pigmentplekken. Bot heeft een gladde huid, maar als je met je vinger over de basis van de rug- en anaalvin of vooraan op de zijlijn wrijft, voel je de voor deze soort typisch benige uitsteekseltjes. De zijlijn is relatief recht. Let op: Bot kan soms – net als pladijs – roodbruine vlekjes vertonen op de donkere kant, alhoewel die minder opvallend zijn dan bij pladijs. Laat je dus niet misleiden! Bot is vooral ’s nachts actief. Overdag houden botten ervan om op slibbige bodems te liggen, half ondergedoken in het sediment.
Herkomst
Bot wordt vooral gevangen in de Baltische Zee door Nederlandse en Deense boomkorvissers (als bijvangst). Vanaf 2017 wordt bot (net als schar) in de Noordzee en Noorse Zee niet meer beheerd met Europese quota en TAC’s. In 2020 landden Belgische vissers 149 ton bot aan in onze Belgische havens, vooral uit de zuidelijke Noordzee, met een gemiddelde prijs van €0,42/kg. Volgens de meest recente wetenschappelijke ramingen en ondanks een gebrek aan nauwkeurige gegevens, lijkt de stock in de Noordzee stabiel, terwijl de verschillende stocks in de Baltische Zee stabiel zijn of geleidelijk toenemen. De consumptie van bot kan worden aangeraden.
paaitijd
Bot paait in de Noordzee tussen februari en mei. Ze trekken daarvoor 50 tot 100 km weg uit de kust, waar het water 20 tot 50 meter diep is. De wettelijke minimumaanvoermaat voor bot is 25 cm. Bot wordt volwassen na 2 tot 4 jaar; ze zijn dan 25 tot 30 cm groot. Vermijd dus kleinere exemplaren.

testresultaten

Zwart-witte profielfoto van 'Dimitry Lysens' met witte keukenvest.
Dimitry Lysens
Magis
Houdbaarheid

Rendement

40% bij kleinere exemplaren 50% bij grotere exemplaren

Bevindingen

Zeer smakelijk visvlees. Bakken op de velkant en 100°C garen in de oven.

Toepassingen

Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte foto van 'Filip Claeys' met witte keukenvest.
Filip Claeys
De Jonkman
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Mooi alternatief voor pladijs. Iedereen kent die vis omdat ze hem weggooien! Is super als je hem bakt op de velkant (vel is krokanter dan pladijs). Ik serveer hem rauw gemarineerd in mijn restaurant.

Toepassingen

Rauw - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Matthieu Beudaert' met witte keukenvest.
Matthieu Beudaert
Table d'Amis
Houdbaarheid

Rendement

Een beetje dezelfde eigenschappen als schar.

Bevindingen

Wij hebben de vis voornamelijk gebruikt als goujonettes, die heel smaakvol waren gebruikt als garnituur.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Olly Ceulenaere' met witte keukenvest.
Olly Ceulenaere
Publiek
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Vlug te droog bij garing Minder aangename geur na bakken Zeer goed prijs/kwaliteit

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Recepten

met

Bot

Nog geen recepten met deze vis. Heb je een idee? Laat het ons weten!

Van boot tot bord: deze vissers deden het werk

Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.