Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Rode poon

Chelidonichthys lucerna

Een andere typisch kenmerk is hun knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van hun zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd.

Detailfoto van rode poon op schilferijs
Detailfoto van rode poon op schilferijs
Detailfoto van rode poon op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Ponen zijn aangepast voor een leven op de zeebodem: hun buikvinnen zijn omgevormd tot tastorganen waarmee ze ook over de bodem kunnen ‘lopen’. Ze hebben een driehoekige kop die verstevigd is met beenplaten en een brede bek. Rode poon is de grootste ponensoort die in de Noordzee voorkomt: ze kunnen tot 75 cm lang worden en tot 15 jaar oud. Ondanks hun naam, zijn ze niet steeds rood gekleurd maar veel vaker bruinachtig. De Engelse poon is dan veel roder.
Herkomst
Rode poon leeft van aan de Noors-Deense kusten tot aan Cap Blanc aan de Afrikaanse westkust, alsook in de Middellandse Zee. Rode poon trekt in de winter weg uit de Noordzee en overwintert in het warmere (lees: diepere) water van het Kanaal tot aan de Marokkaanse kust. De voornaamste poonvangsten worden geregistreerd in het Engels Kanaal, de Noordzee en de wateren ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Belgische vissers landden in 2020 402 ton aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €1,18/kg.
paaitijd
Rode poon paait van mei tot september op een diepte van 20-150 meter. Vermijd ze te eten tijdens deze periode. Het is een niet-gequoteerde soort. Er is weinig kennis over de biologie van de soort en de status van de stock. Ponen (in het algemeen) moeten minimaal 20 cm lang zijn om aangeland te kunnen worden. Dit zou overeen komen met de grootte waarop deze ponen geslachtsrijp worden.
Ponen maken een trillend geluid met hun zwemblaas, vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd.

Recepten

met

Rode poon

Een gevulde kom okrasoep met rode poon op een houten ondergrond.
Afrikaanse Okrasoep met rode poon
Bekijk gerecht
Gemarineerde rode poon met kleurijke garnituur op een artistiek bord
Céviche van rode poon met duindoornbes
Bekijk gerecht
Detailfoto van een gerecht met rode poon, noordzeekrab en venkel, geserveerd in een kom.
Gebakken rode poon, Noordzeekrab, venkel en jus van strandkrab en vadouvan
Bekijk gerecht
Rode poon filet met daarnaast wat risotto van groene kruiden en een romig sausje.
Gegrilde rode poon, risotto van groene kruiden, dashi met yuzu en geraspte bottarga
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van ' Edwin Menue' met witte keukenvest
Edwin Menue
|
Cuines 33
Houdbaarheid

Rendement

Mooi product voor relatief lage prijs.

Bevindingen

Fijne smaak Visueel mooie vis Mooi product

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van Jo Lemmens met witte keukenvest.
Jo Lemmens
|
Restaurant U
Houdbaarheid

Vers: 2 - 3 dagen diepgevroren: 3 maand

Rendement

60%

Bevindingen

Lekker als tartaar, rauw.

Toepassingen

Rauw - Bakken - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Profielfoto van 'Pieter Coomans' met een witte keukenvest.
Pieter Coomans
|
Wingerd
Houdbaarheid

Vers: 2-3 dagen diepvries: 3 maand

Rendement

60%

Bevindingen

Vaste structuur Super lekker vel indien krokant gebakken.

Toepassingen

Rauw - Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Bruno Timperman' met witte keukenvest.
Bruno Timperman
|
Bruut
Houdbaarheid

Vers: 2 dagen Ingevroren: 1 maand

Rendement

45%

Bevindingen

Een vis waar ik zeer graag mee werk. Vaste structuur, heel veel smaak, mooie filets. Na een pekelbad van 60g/l zout gedurende 20 minuten, smaakt de vis 5x beter.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Edwin Van Goethem' met witte keukenvest.
Edwin Van Goethem
|
't Korennaer
Houdbaarheid

vers aangeleverd: 1 à 2 dagen diepgevroren: 3 tot 6 maand

Rendement

Bevindingen

Zeer lekkere vis met tal van mogelijkheden. Zou in elk restaurant op de kaart kunnen staan.

Toepassingen

Rauw - Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja