Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Scharre­tong

Lepidorhombus whiffiagonis

Scharretong, schar en tongschar zijn 3 verschillende vissen. Elk hebben ze hun eigen smaak en textuur. Probeer ze allemaal eens uit!

Detailfoto van scharretong op schilferijs
Detailfoto van scharretong op schilferijs
Detailfoto van scharretong op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

Technishe info

Download de fiche

Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Scharretong heeft de beide ogen op de linkerkant staan (tarbottenfamilie). Zijn naam is zeer misleidend, want deze vis heeft niets van doen met schar, noch met tong. Zijn geel- tot grijsbruin gekleurde zijde heeft ruwe schubben, terwijl de blinde kant glad is als je erover wrijft. Ze hebben opvallende grote ogen, een grote mond en een zijlijn die een grote boog vertoont boven de borstvin.
Herkomst
Ze komen voor in de Noordoost-Atlantische wateren van Noorwegen tot aan de Canarische eilanden en in de westelijke Middellandse Zee, voornamelijk in water tussen 100 en 300 m diep. Scharretong wordt meestal als bijvangst gevangen met bodemsleepnetten. In 2020 hebben de Belgische vissersvaartuigen 506 ton scharretong aangeland in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €2,01/kg.
paaitijd
Ze worden geslachtsrijp bij een leeftijd van 4 jaar of ouder: mannetjes meten dan 25 cm, vrouwtjes 28 cm. Naargelang ze groter worden, keren ze terug naar ondiepere wateren op het continentaal plat, waar ze jaarlijks paaien (in de Golf van Biskaje van maart tot mei).

testresultaten

Zwart-witte profielfoto van ' Edwin Menue' met witte keukenvest
Edwin Menue
Cuines 33
Houdbaarheid

Rendement

Makkelijk bewerkbaar, veel netto product.

Bevindingen

Het is een dankbaar product om bijvoorbeeld een tussengerecht te maken. Veel mogelijkheden en veel smaakcombinaties toepasbaar.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stomen - In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Tom Bossuyt' met witte keukenvest.
Tom Bossuyt
Elisabeth Catering
Houdbaarheid

2 dagen

Rendement

50%

Bevindingen

Platte textuur, wel veel smaak. Vis op zijn geheel gebakken in boter. Filets zijn leuk om te frituren. Van de graten kan je een heel lekkere fumet maken.

Toepassingen

Frituren - Bakken - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte foto van 'Filip Claeys' met witte keukenvest.
Filip Claeys
De Jonkman
Houdbaarheid

Rendement

80%

Bevindingen

Ideaal om te drogen. Ideaal om te bakken, mooie, vettige structuur. Mooie, dikke filets.

Toepassingen

Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van Huibrecht berends in donkere t-shirt.
Huibrecht Berends
BÚN
Houdbaarheid

3 dagen

Rendement

Dikke filets van de rug.

Bevindingen

Aangename smaak en structuur. Laat zich goed bakken op de graat. De graten zijn makkelijk te verwijderen.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stoven - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Matthieu Beudaert' met witte keukenvest.
Matthieu Beudaert
Table d'Amis
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

'lekker viske'. Na wat testen: wij zouden de vis al dubbele filets serveren, krokant gebakken op de witte velkant. Het krokante is belangrijk voor de textuur.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Recepten

met

Scharre­tong

Schartong gevuld met oester en radijs garnituur gedresseerd op een wit bord
Schartong gevuld met oesters en champagne-emulsie
Bekijk gerecht

Van boot tot bord: deze vissers deden het werk

Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.

Scharretong wordt vaak gevangen voor de kust van Schotland, daarom noemen onze vissers deze 'Schotse schullen'.