Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Zonne­vis

Zeus Faber

Zonnevis is gemakkelijk te herkennen aan de zwarte vlek op de flank. Die donkere vlek zou volgens de legende de duimafdruk van Sint-Pieter zijn, maar dient volgens biologen als ‘vals oog’ om roofdieren te misleiden.

Zonnevis op schilferijs
detailfoto van de staart van een zonnevis op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Zonnevis is een opvallende vis met een grote kop en uitstulpbare bek en met lange draden aan de eerste 8 tot 11 stekels van de rugvin. Verder 22–25 vinstralen op de rugvin; de aarsvin heeft 3 tot 4 stekels en 20–23 vinstralen. De vis is donkergeel tot bruin met een onregelmatig patroon van gele vlekken, met daarin één opvallende zwarte vlek, met gele rand op beide flanken. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de zwarte vlek op de flank. Die donkere vlek zou volgens de legende de duimafdruk van Sint-Pieter zijn, maar dient volgens biologen als ‘vals oog’ om roofdieren te misleiden. De vis heeft veel bijnamen zoals sint-pietervis, zeehaan en spiegelvis. De zonnevis is als volwassen dier tussen de 29 en 35 cm lang, maar kan 70 cm worden, met een maximaal gewicht van 8 kg.
Herkomst
De zonnevis komt voor in kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Zuid-Afrika, verder in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee en het westen van de Grote Oceaan. Hij geeft de voorkeur aan een diepte tussen de 50 en 150 m. De zonnevis is een roofvis die zich voedt met haring, grondels, zandspiering, horsmakrelen en pelser, maar ook wel met kreeftachtigen en inktvissen. In Belgische veilingen werd in 2020 zo'n 172 ton zonnevis aangeland met een gemiddelde prijs van 7,55€/kg.
paaitijd
In het Engels heet de vis John Dory, waarbij het Dory mogelijk verwijst naar het Franse woord Doré (van goud)

Recepten

met

Zonne­vis

Nog geen recepten met deze vis. Heb je een idee? Laat het ons weten!

test
re
sul
ta
ten

De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!