Sprot
Sprattus Sprattus
Sprot, een vette vis, rijk aan omega-3.
No items found.
tech
ni
sche
fiche
Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Zilverkleurig, gestroomlijnd visje dat tot max. 16 cm groot kan worden, maar meestal in de handel te vinden is in de grootteklasse 10-12 cm. Het beste kenmerk om sprot te onderscheiden van jonge haring – die tot 40 cm groot kan worden – is om te kijken naar de inplantingsplaats van de buikvin t.o.v. de rugvin (je moet hiervoor de beide vinnen recht trekken): de basis van de buikvinnen van sprot bevindt zich voor of net onder de aanvang van de rugvin. Bij haring staat de basis van de buikvin centraal onder de rugvin ingeplant. Sprot heeft ook beduidend grotere ogen en een ronder buikje dan haring van dezelfde grootte. Je vinger ondervindt grote weerstand als je over de buikrand van de staart naar de kop toe wrijft. Een vette vis, rijk aan omega-3.
Herkomst
De sprot leeft in grote scholen dicht bij de kusten van de Noordoost-Atlantische regio (inclusief in de Baltische, Middellandse en Zwarte Zee). Ze leven verspreid over de volledige waterkolom (pelagische levenswijze), maar ’s nachts migreren ze met zijn allen naar de oppervlakkige waterlagen om er zich te voeden. Op dat moment is het ideaal om er op te vissen. Er kan al eens wat sprot mee gevangen worden als bijvangst in de bodemsleepnetten. Deze worden dan meestal teruggegooid, omdat er nauwelijks interesse is voor de soort bij de consument. In 2020 werd amper 74 kg aangeland in de vismijnen aan een gemiddelde prijs van 1,95€/kg.
paaitijd
Sommige sprotten paaien het ganse jaar door, maar in de Noordzee en Kanaal wordt voornamelijk in de lente en zomer gezorgd voor nakomelingen.
Je zou er niet meteen aan denken maar gerookte sprot is typisch Vlaams. Zo Vlaams dat Franstaligen hem “esprot” noemen.
Recepten
met
Sprot
Nog geen recepten met deze vis. Heb je een idee? Laat het ons weten!
test
re
sul
ta
ten
De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!