Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Noordzee­tong

Solea Solea

Tong is misschien wel de bekendste Noordzeevis. Vissers krijgen er goed voor betaald, daarom is het ook hun doelsoort en passen ze hun vistechnieken hieraan aan.

Detailfoto van zeetong op schilferijs
Detailfoto van zeetong op schilferijs
Detailfoto van zeetong op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

Technishe info

Download de fiche

Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Tong is makkelijk te herkennen : langgerekt ovaal van vorm met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin met stipjes. De onderkant is wit. Tong kan een lengte van 70cm behalen met een gewicht van 3kg., er worden echter voornamelijk exemplaren van 30 à 40cm lang aangevoerd (250 à 300g). Behalve aan de typerende lichaamsvorm kan de tong ook gemakkelijk herkend worden aan de tastdraadjes die zich onder aan de bek bevinden. De tastdraadjes worden gebruikt voor het opzoeken van voedsel: vooral wormen, maar ook kreeftachtigen en schaaldieren, die op de geur worden gelokaliseerd. De kleinste sortering heet sliptong en is zeer populair bij de visliefhebber.
Herkomst
Tong heeft een voorkeur voor relatief ondiep water met een zand- of modderbodem. Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. In aanvoerwaarde is tong veruit de belangrijkste inkomstenbron voor onze vissers. Zo werd in 2020 maar liefst 2.401 ton aangeland door Belgische vissers, met een gemiddelde prijs van 11,76€/kg. Ongeveer één derde van de Belgische tongaanvoer komt uit de Noordzee, andere belangrijke vangstgebieden zijn het Engels Kanaal, de Ierse Zee, de Keltische Zee en de Golf van Gascogne.
paaitijd
Tong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van juni tot januari. De periode waarin de tong het meest kuit schiet is van maart tot en met mei, en we raden omwille van de mindere vleeskwaliteit dan ook aan om de tong in deze periode links te laten liggen.

testresultaten

De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!

Recepten

met

Noordzee­tong

Krokante Noordzeetong met inktvis, sesam en algen gedresseerd in een wit kommetje met zwarte rand.
Noordzeetong met sesam, inktvis en algen
Bekijk gerecht
Tong met tomaat en olijf gedresseerd op een wit bord met zwarte rand
Noordzeetong met tomaat, olijven en lavas
Bekijk gerecht
Noordzeetong met jonge prei, bloemkool en aardappel gedresseerd op een wit bord met zwarte rand.
Noordzeetong met jonge prei, bloemkool en aardappel
Bekijk gerecht

Van boot tot bord: deze vissers deden het werk

Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.

De kleinste sortering heet sliptong en is zeer populair bij de visliefhebber.