Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Zeekat

Sepia officinalis

De kleur van zeekat is zeer variabel naargelang de stemming van het dier, van zwartbruin gestreept tot gevlekt bovenaan en bleek onderaan.

No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Je zou het op het eerste zicht misschien niet zeggen, maar zeekatten behoren tot de schelpdieren (zoals ook oesters, mossels en slakken). Ze hebben een inwendige, witte schuimachtige schelp. De mantel is afgerond. De kleur van zeekat is zeer variabel naargelang de stemming van het dier, van zwartbruin gestreept tot gevlekt bovenaan en bleek onderaan. De mond van de zeekat lijkt op een papegaaienbek en is omgeven door 10 tentakels of poten. Hiervan zijn er 2 tentakels langer dan de andere, de vangarmen. Zeekat wordt max. 45 cm lang (zonder de poten) en kan tot 4 kilogram wegen. Ze hebben een inktzak (sepia), die wordt geledigd indien er gevaar dreigt, maar die in de keuken kan gebruikt worden om sauzen, pasta en rijst te kleuren.
Herkomst
Zeekat heeft een groot verspreidingsgebied, in de Noordoost-Atlantische Oceaan van aan het zuiden van Noorwegen tot in de West-Afrikaanse wateren, en in de Indische Oceaan tot in de kustwateren van Mozambique. Het Engels Kanaal is bijzonder rijk aan zeekat. De geografische verspreiding kan van jaar tot jaar sterk verschillen in functie van hun aantallen. Ook voor onze Belgische kust zit heel wat zeekat. Belgische vissers landde in 2020 ruim 876 ton zeekat aan in Belgische havens, met een gemiddelde prijs van €2,63/kg.
paaitijd
In de lente, als zeekatten 14 tot 18 maanden oud zijn, trekken ze uit de Noordzee naar het Kanaal om er zich te gaan voortplanten. Ze zetten zwarte eierpakketten vast op stenen, schelpen, zeewier of andere zeeorganismen. Nadat dit gebeurd is sterven zowel de mannetjes als de vrouwtjes.
Zeekat is een van de meest aangelande soorten door de Blegische vissers.

Recepten

met

Zeekat

Zwarte noedels met witte zeekatreepjes gedresseerd in een beige bord met stenen kannetje met daarin de bouillon.
Zeekat, inktnoedels en makreelbouillon
Bekijk gerecht
Gemarineerde zeekat met verse ketchup gedresseerd in een wit kommetje.
Gemarineerde zeekat met ketchup
Bekijk gerecht
Krokante zeekat afgewerkt met rode chili met dip van limoen en zout op een houten ondergrond.
Krokante zeekat met zoute limoendip
Bekijk gerecht
Tagliatelle van zeekat met avocado en zwarte saus gedresseerd in een wit bord
Tagliatelle van zeekat met avocado
Bekijk gerecht
Tartaar van zeekat en kruisdistelzwam gedresseerd in een rondje op een wit rond bord.
Tartaar van zeekat en kruisdistelzwam
Bekijk gerecht
zeekattentakels met rouille en krokant van zeekatinkt gedresseerd in een blauw kommetje.
Tempura van zeekattentakels met rouille
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Jo Grootaers' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Jo Grootaers
|
Alter
Houdbaarheid

Vers: 2 dagen Diepvries: 3 - 4 maanden

Rendement

Hoog rendement, enkel de ingewanden en het buitenvlies is niet bruikbaar.

Bevindingen

Enorm lekker. Best kort en hevig bakken. Ook zeer lekker dun gesneden en kort gepocheerd.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen - In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Bart Tastenhoye' met witte keukenvest.
Bart Tastenhoye
|
Taste
Houdbaarheid

2 dagen

Rendement

Zeer veel rendement. Zowel het lichaam als de tentakels zijn eetbaar.

Bevindingen

Op lage temperatuur gegaard en daarna gebrand.

Toepassingen

Rauw - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Broes Tavernier' met witte keukenvest.
Broes Tavernier
|
't Vijfde Seizoen
Houdbaarheid

3 dagen

Rendement

Opkuisen kost wel wat werk door de inkt die je moet wegspoelen en dergelijke. Je hebt ook wel wat verlies. Zeekat is één van de weinige dingen die opgekuist binnenkomen in mijn restaurant.

Bevindingen

De lijfjes op elkaar leggen in de diepvries en als ze diepgevroren zijn tagliatelle van snijden die later even kort worden aangebakken. Nog een leuke bereiding is de zeekat inkerven en marineren met olijfolie, look en piment. Ook de tentakels kunnen op die manier gemarineerd worden en nadien frituren.

Toepassingen

Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Profielfoto van 'Michael Vanderhaeghe' met witte keukenvest en donkere voorbinder.
Michael Vanderhaeghe
|
Hostellerie St-Nicolas
Houdbaarheid

Vers: 6 dagen Diepvries: 6 maanden

Rendement

Je kan zowel het lichaam als de tentakels gebruiken. Hoog rendement.

Bevindingen

Lekker gebakken en ingesneden in ruitjesmotief. Ook eerst een nacht in de vriezer steken om een zachtere structuur te verkrijgen. De tentakels zijn zeer lekker gefrituurd in tempura.

Toepassingen

Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja