Griet
Scophthalmus rhombus
Griet lijkt goed op tarbot, maar heeft in tegenstelling tot tarbot wél schubben, geen benige knobbeltjes op de bovenzijde en is iets ovaler van vorm.



No items found.

Technishe info
Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Griet is een platvis die beide ogen op de linkerzijde heeft staan, zoals tarbot. Griet lijkt goed op tarbot, maar heeft in tegenstelling tot tarbot wél schubben, geen benige knobbeltjes op de bovenzijde en is iets ovaler van vorm. Ze zijn meesters in het camoufleren en nemen de kleur aan van het omringende milieu. Griet voedt zich met kleine visjes en garnalen.
Herkomst
Griet komt voor van aan de Noorse kustwateren in het noorden tot aan Marokko, alsook in de Middellandse en Zwarte Zee. Griet leeft in water tussen de 5 en 50 m diep. Ze groeien relatief snel in vergelijking met andere platvissen. Ze kunnen 75 cm groot worden, 8 kg zwaar en tot 6 jaar lang leven. De Belgische aanlanding in Belgische havens bedroeg 178 ton in 2020 met een gemiddelde prijs van €7,64/kg. De status van de stocks is niet precies gekend, maar in de Noordzee en het Engels Kanaal zit de biomassa in stijgende lijn en wordt de soort duurzaam beheerd.
paaitijd
De paaitijd van griet loopt van maart tot augustus.
testresultaten
De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!
Recepten
met
Griet

Griet met grijze garnaal en tomaat
Bekijk gerecht
Griet op de graat met tomatensalade
Bekijk gerecht
Griet met citroenaardappel en ratatouille
Bekijk gerecht
Griet met korst van rouille en broodkruim, asperges, erwtjes en mousselineaardappel
Bekijk gerecht
Gegrilde grietmoot met gewokte tarwekorrels
Bekijk gerecht
Gebakken grietfilet met bloemkool en hazelnoot
Bekijk gerecht%20(1)%20(1)%20(1).jpg)
Gemarineerde griet met aardpeer, bloemkool en chorizo
Bekijk gerechtVan boot tot bord: deze vissers deden het werk
Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.
Grieten zijn meesters in het camoufleren en nemen de kleur aan van het omringende milieu.