Griet
Scophthalmus rhombus
Griet lijkt goed op tarbot, maar heeft in tegenstelling tot tarbot wél schubben, geen benige knobbeltjes op de bovenzijde en is iets ovaler van vorm.
No items found.
tech
ni
sche
fiche
Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Griet is een platvis die beide ogen op de linkerzijde heeft staan, zoals tarbot. Griet lijkt goed op tarbot, maar heeft in tegenstelling tot tarbot wél schubben, geen benige knobbeltjes op de bovenzijde en is iets ovaler van vorm. Ze zijn meesters in het camoufleren en nemen de kleur aan van het omringende milieu. Griet voedt zich met kleine visjes en garnalen.
Herkomst
Griet komt voor van aan de Noorse kustwateren in het noorden tot aan Marokko, alsook in de Middellandse en Zwarte Zee. Griet leeft in water tussen de 5 en 50 m diep. Ze groeien relatief snel in vergelijking met andere platvissen. Ze kunnen 75 cm groot worden, 8 kg zwaar en tot 6 jaar lang leven. De Belgische aanlanding in Belgische havens bedroeg 178 ton in 2020 met een gemiddelde prijs van €7,64/kg. De status van de stocks is niet precies gekend, maar in de Noordzee en het Engels Kanaal zit de biomassa in stijgende lijn en wordt de soort duurzaam beheerd.
paaitijd
De paaitijd van griet loopt van maart tot augustus.
Grieten zijn meesters in het camoufleren en nemen de kleur aan van het omringende milieu.
Recepten
met
Griet
Griet met grijze garnaal en tomaat
Bekijk gerechtGriet op de graat met tomatensalade
Bekijk gerechtGriet met citroenaardappel en ratatouille
Bekijk gerechtGriet met korst van rouille en broodkruim, asperges, erwtjes en mousselineaardappel
Bekijk gerechtGegrilde grietmoot met gewokte tarwekorrels
Bekijk gerechtGebakken grietfilet met bloemkool en hazelnoot
Bekijk gerechtGemarineerde griet met aardpeer, bloemkool en chorizo
Bekijk gerechttest
re
sul
ta
ten
De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!