Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Honds­haai

Scyliorhinus canicula

De hondshaai is een kleine slanke haai te herkennen aan zijn korte brede snuit in combinatie met de vele bruine vlekjes op de lichtbruine tot grijze huid.

Detailfoto van hondshaai op ijsschilfers
Detailfoto van hondshaai op ijsschilfers
Detailfoto van hondshaai op ijsschilfers
Detailfoto van hondshaai op ijsschilfers
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Onderaan is de hondshaai vuilwit. De huid is zo ruw als schuurpapier. Hondshaaien worden al eens verward met de veel zeldzamere kathaai. Deze heeft een ander vlekkenpatroon met grotere, verder van elkaar staande vlekken op de huid. Maar als je zeker wil spelen, kijk je best naar de neusgroeven (onderaan): bij kathaai zijn deze niet verbonden met de mond, terwijl die bij hondshaai uitlopen in de mond.
Herkomst
Onze Belgische vissers halen ze vooral boven in het westelijke deel van de Noordzee, in de Keltische en Ierse zee en in mindere mate in de Golf van Biskaje. In 2020 landden Belgische vissers 525 ton hondshaai (en andere haaiensoorten) aan in Belgische havens als bijvangst met de boomkor. De gemiddelde prijs bedroeg €0,47/kg. Het ontvilde vlees van hondshaai wordt nog steeds foutief verkocht onder de naam ‘zeepaling’. In onze buurlanden komen gelijkaardige handelspraktijken voor: in Wallonië en Frankrijk komt hondshaai er soms in de handel als ‘saumonette’ (kleine zalm). Helaas beland 15% van de hondshaai aanlandingen in veevoeder of cosmetica.
paaitijd
Hondshaai wordt, in vergelijking met andere haaien, relatief snel geslachtsrijp en ze produceren relatief veel eieren, waardoor de soort minder vatbaar is voor overbevissing. De soort legt per paaiseizoen een 30 tot 60-tal eieren (in olijfkleurige kapsels), die 5-11 maanden de tijd nodig hebben om uit te komen. Eikapsels worden doorheen gans het jaar afgezet, maar met een piek in juni-juli.
Hondshaai werd vroeger, vanwege zijn ruwe huid, gebruikt om het dek te schrobben.

Recepten

met

Honds­haai

Hondshaai met pompoen gedresseerd in een halve maan op een wit rond bord
Hondshaai met dashi en pompoen
Bekijk gerecht
gebrande hondshaai met gemarineerde koolrabi en dille-olie gedresseerd in een roestkleurig kommetje
Hondshaai met koolrabi en dille
Bekijk gerecht
gebakken hondshaai filet met creme van rode biet en afgewerkt met tuinkers gedresseerd in een licht bord.
Hondshaai met rode biet en tuinkers
Bekijk gerecht
Hondshaai met couscous, spinazie en girollen met een saus van bouillabaisse op een zwart bord gedresseerd.
Hondshaai met handgerolde couscous en bouillabaisse
Bekijk gerecht
Gerecht hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon op een wit rond bord.
Hondshaai met korst van garnaal, knolselder en dragon
Bekijk gerecht
Gebakken hondshaai met daarop wat schijfjes truffel en champignon gedresseerd op een wit rond bord
Hondshaai met paddenstoel, truffel en zure sjalotsaus
Bekijk gerecht
Tajine met hondshaai
Winterse tajine met hondshaai
Bekijk gerecht
Hondshaai rillette met duinasperges gedresseerd op een wit bord met zwarte rand.
Rillettes van hondshaai met duinasperges
Bekijk gerecht
Tartelette van hondshaai en anijsgroentjes gedresseerd op een beigekleurig rond bord.
Tartelette van hondshaai en anijsgroentjes
Bekijk gerecht
Hondshaai en rode biet tussen een zuurdesemsandwich gedresseerd op een rond blauw bord.
Zuurdesemsandwich met hondshaai en rode biet
Bekijk gerecht
Hondshaai met buikspek en noordzeedashi, afgewerkt met seizoensbloemen in een geel diep bord.
Gegrilde hondshaai met buikspek en Noordzeedashi
Bekijk gerecht
een moot gebakken hondshaai met zurkelstampers apart geserveerd
Gebakken hondshaai met kruidencoulis en zurkelstampers
Bekijk gerecht
Hondshaai en kalfskop gedresseerd in een wit kommetje met zwarte rand.
Kalfskop en tortue met warmgerookte hondshaai en basilicum
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Ivan Menten' met witte keukenvest.
Ivan Menten
|
Terroir
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Te gebruiken in vele toepassingen: gepekeld, gelakt, gerookt, in de oven. Ik heb de eindstukjes gegaard in bouillon met de gerookte graten, daarna heb ik ze verwerkt in kroketjes met groene kruiden. Zeer lekker!

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stoven

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Profielfoto van 'Pieter Coomans' met een witte keukenvest.
Pieter Coomans
|
Wingerd
Houdbaarheid

2 - 3 dagen

Rendement

+- 50 %

Bevindingen

Mooie, stevige vis. Geen graten, maar kraakbeen. Ideaal om te grillen of roken.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen - In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Patrick Van Hoorn' met witte keukenvest.
Patrick Van Hoorn
|
De Zuidkant
Houdbaarheid

2 dagen

Rendement

Veel afval en moeilijk op te kuisen.

Bevindingen

Geschikt voor alle bereidingen van paling. Lakage aan toevoegen of marineren. ook gerookt heel lekker. Privé zeer moeilijk op te kuisen.

Toepassingen

Bakken - Stoven - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van Huibrecht berends in donkere t-shirt.
Huibrecht Berends
|
BÚN
Houdbaarheid

3 dagen

Rendement

Veel werk om op te kuisen, maar er blijft een mooie hoeveelheid filet over.

Bevindingen

Vis heeft mooi stevig vlees op kraakbeen. Kan in mootjes worden gegrild of op filet. Als je het vlees te ver gaard wordt het papperig van structuur. Ik verwerk het graag opgerold in kruidenbladeren.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Vilhjalmur Sigurdarson' met zwarte keukenvest.
Vilhjalmur Sigurdarson
|
Souvenir
Houdbaarheid

2 - 4 dagen

Rendement

25%

Bevindingen

Smaakvolle vis. Zeer moeilijk om te fileren. Makkelijk te conserveren. Wordt bijna niet slecht gezouten en gepekeld.

Toepassingen

Pocheren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja