Tarbot
Psetta Maxima
Tarbot, volgens vele chefs de koning van onze Noordzee!



No items found.

Technishe info
Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
De tarbot is een straalvinnige vis uit de orde der platvissen. De tarbot kan een lengte bereiken van één meter een gewicht tot 25 kg. Hij kan maximaal 25 jaar oud worden. Het lichaam van de vis is schijfvormig en wordt relatief dikker naarmate de vis groter wordt. De tarbot is goed te onderscheiden van de griet door de goed voelbare onderhuidse botknobbeltjes. De vis heeft één rugvin en één aarsvin. De ogen zitten aan wat eerst de linkerzijde was, de bek is asymmetrisch, met tanden aan de 'blinde' kant. Aan de bovenzijde bevinden zich kaken die een soort adembuis vormen, waardoor zandvrij water kan worden aangezogen.
Herkomst
Deze soort komt voor in het noordoosten en oosten van de Atlantische Oceaan, in de Middellandse Zee en in het zuidwesten van de Grote Oceaan. De tarbot is een zout- en brakwatervis die voorkomt in gematigde wateren. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën met een rotsachtige bodem, op een diepte van 20 tot 70 meter. De tarbot houdt zich veel op langs de randen van diepe geulen.
Tarbot wordt het hele jaar door aangevoerd, zij het nooit in grote hoeveelheden, wat meteen zijn hoge prijs verklaart. In het najaar en in de winter is tarbot echter op z'n lekkerst.
In 2020 landen de Belgische vissers zo’n 242 ton tarbot aan in Belgische veilingen met een gemiddelde prijs van 10,20€/kg .
paaitijd
testresultaten
De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!
Recepten
met
Tarbot

Tarbot met asperges, tuinbonen en koolzaadmousseline
Bekijk gerecht
Gekonfijte jonge tarbot met bloemkool, gepofte wortel en aardappel met ijzerkruid
Bekijk gerechtVan boot tot bord: deze vissers deden het werk
Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.