Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Tong­schar

Microstomus kitt

Detailfoto van tongschar op schilferijs
Detailfoto van tongschar op schilferijs
Detailfoto van tongschar op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Tongschar heeft een zeer klein mondje en de ogen op de rechterzijde van het lichaam. De bruin-grijs gemarmerde gladde huid kan onregelmatig verspreide (donkere of bleke) vlekken hebben. De zijlijn vertoont een zeer lichte kromming ter hoogte van de borstvin. Deze platvis heeft, ondanks zijn naam, niets met een tong van doen. Hij is veel ovaler gebouwd en van een andere familie. Hij is nog het meest verwant aan schar waar hij wat op gelijkt, alhoewel tongschar vleziger is en een gladde huid heeft aan de gekleurde kant (t.o.v. de zeer ruwe huid bij schar).
Herkomst
Wijdverspreid in de Noordoost-Atlantische oceaan, verkiest de soort die plaatsen met steenachtige en grindbodems tussen 20 en 200 m diepte. In de Noordzee en Noorse Zee is de soort gequoteerd, erbuiten is de visserij op tongschar vrij, alhoewel wetenschappers adviseren om niet meer te gaan vangen dan voorheen. De quota van tongschar worden op Europees niveau gezamenlijk bepaald met die van hondstong, ook wel witje genoemd (Glyptocephalus cynoglossus). De Belgische vloot landde in 2020 ruim 380 ton aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €3,43/kg.
paaitijd
In de Noordzee paait de tongschar tussen april en september. Tongschar groeit traag. Vrouwelijke exemplaren worden maar volwassen aan 4 tot 6 jaar. De wettelijk minimum aanlandingsmaat voor deze soort is vastgelegd op 25 cm.
Tongschar is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen familie van de tong. Wel van de pladijs.

Recepten

met

Tong­schar

Tonscharfilet met tomaat en koolrabi en een groene kruidenolie op een wit bord gedresseerd met zwarte achtergrond
Tongschar met tomaat
Bekijk gerecht
Tongschar met een canneloni gevuld met piperade en venkel gedresseerd op een licht bord met zwarte achtergrond
Tongschar met piperade en venkel
Bekijk gerecht
Tongschar met slierten witte asperge en crème van tuinbonen gedresseerd op een zwart rond bord.
Tongschar met asperge en tuinbonen
Bekijk gerecht
Tonschar met aubergine en Madeira gedresseerd op een wit bord
Tongschar met aubergine en Madeira
Bekijk gerecht
Tongschar met courgette en tomaat gedresseerd op een wit bord.
Tongschar met courgette, tomaat en salie
Bekijk gerecht
tongschar met een sliert van aardappel en kaviaar gedresseerd in een wit bord
Tongschar met aardappel, wodka en kaviaar
Bekijk gerecht
Tongschar gewikkeld in gebrande prei met bouillon van grijze garnaal gedresseerd in een diep wit bord
Tongschar met prei en bouillon van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Escavèche van tongschar gedresseerd in een granny smith appel.
Escavèche van tongschar met granny smith
Bekijk gerecht
drie tongscharrolletjes dugléré op een wit bord met zwarte achtergrond
Tongschar Dugléré
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Thomas Troupin' met witte keukenvest.
Thomas Troupin
|
Toma
Houdbaarheid

4 dagen

Rendement

Goed rendement.

Bevindingen

Zeer lekker, kan een alternatief zijn voor tong. Misschien zelfs interessanter dan tong, omdat het grotere filets zijn.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Matthieu Beudaert' met witte keukenvest.
Matthieu Beudaert
|
Table d'Amis
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Het vlees is minder vast dan bij tong, zoals vaak bij kleine visjes. Het lijkt ons het meest interessant om de vis aan de graad te bereiden. Een ouderwetse techniek vinden wij hier wel interessant. Braiseren in bier of witte wijn met sjalot + aromaten. Ook top: goujonettes: meer smaak dan gewone tong.

Toepassingen

Pocheren - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja