Tongschar
Microstomus kitt



No items found.
Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Tongschar heeft een zeer klein mondje en de ogen op de rechterzijde van het lichaam. De bruin-grijs gemarmerde gladde huid kan onregelmatig verspreide (donkere of bleke) vlekken hebben. De zijlijn vertoont een zeer lichte kromming ter hoogte van de borstvin. Deze platvis heeft, ondanks zijn naam, niets met een tong van doen. Hij is veel ovaler gebouwd en van een andere familie. Hij is nog het meest verwant aan schar waar hij wat op gelijkt, alhoewel tongschar vleziger is en een gladde huid heeft aan de gekleurde kant (t.o.v. de zeer ruwe huid bij schar).
Herkomst
Wijdverspreid in de Noordoost-Atlantische oceaan, verkiest de soort die plaatsen met steenachtige en grindbodems tussen 20 en 200 m diepte. In de Noordzee en Noorse Zee is de soort gequoteerd, erbuiten is de visserij op tongschar vrij, alhoewel wetenschappers adviseren om niet meer te gaan vangen dan voorheen. De quota van tongschar worden op Europees niveau gezamenlijk bepaald met die van hondstong, ook wel witje genoemd (Glyptocephalus cynoglossus). De Belgische vloot landde in 2020 ruim 380 ton aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €3,43/kg.
paaitijd
In de Noordzee paait de tongschar tussen april en september. Tongschar groeit traag. Vrouwelijke exemplaren worden maar volwassen aan 4 tot 6 jaar. De wettelijk minimum aanlandingsmaat voor deze soort is vastgelegd op 25 cm.
Tongschar is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen familie van de tong. Wel van de pladijs.
Recepten
met
Tongschar

Tongschar met tomaat
Bekijk gerecht
Tongschar met piperade en venkel
Bekijk gerecht
Tongschar met asperge en tuinbonen
Bekijk gerecht
Tongschar met aubergine en Madeira
Bekijk gerecht
Tongschar met courgette, tomaat en salie
Bekijk gerecht
Tongschar met aardappel, wodka en kaviaar
Bekijk gerecht
Tongschar met prei en bouillon van grijze garnaal
Bekijk gerecht
Escavèche van tongschar met granny smith
Bekijk gerecht
Tongschar Dugléré
Bekijk gerechttest
re
sul
ta
ten

Thomas Troupin
|
Toma
Houdbaarheid
4 dagen
Rendement
Goed rendement.
Bevindingen
Zeer lekker, kan een alternatief zijn voor tong. Misschien zelfs interessanter dan tong, omdat het grotere filets zijn.
Toepassingen
Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets
Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?
Ja
Zou u dit product verwerken in uw menu?
Ja

Matthieu Beudaert
|
Table d'Amis
Houdbaarheid
Rendement
Bevindingen
Het vlees is minder vast dan bij tong, zoals vaak bij kleine visjes. Het lijkt ons het meest interessant om de vis aan de graad te bereiden. Een ouderwetse techniek vinden wij hier wel interessant. Braiseren in bier of witte wijn met sjalot + aromaten. Ook top: goujonettes: meer smaak dan gewone tong.
Toepassingen
Pocheren - In Fumets
Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?
Ja
Zou u dit product verwerken in uw menu?
Ja