Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Leng

Molva molva

Leng is één van de soorten uit de familie van de kabeljauw. Deze bevat dus heerlijk wit visvlees.

Detailfoto van leng op schilferijs
Detailfoto van leng op schilferijs
Detailfoto van leng op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Deze vissen zijn de grootste vertegenwoordigers binnen de familie van de kabeljauwen. Ze hebben in - tegenstelling tot de meeste andere kabeljauwachtigen - maar twee (in plaats van drie) rugvinnen. Bij leng is de eerste rugvin kort, terwijl de tweede rugvin en de anaalvin lang naar achteren uitlopen. Daarin gelijken ze op het eerste zicht misschien wat op heek. Maar leng heeft een kleine kop, waarbij de opening van de grote bek naar onder gericht is. Er is een duidelijke kindraad aanwezig (in tegenstelling tot heek). Ze kunnen uitgroeien tot 2 meter, 45 kg zwaar worden en 25 jaar oud. De flanken zijn groen-bruin gemarmerd. De vinnen zijn naar de randen toe donkerder gekleurd.
Herkomst
Leng leeft op rotsige bodems (op dieptes tussen 200 en 500 meter) in de noordelijke Atlantische Oceaan. In de ondiepe Noordzee komen enkel de jongere vissen voor, die leven vaak nog in ondiepere wateren. In 2020 landden Belgische vissers zelf 18,6 ton leng aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €2,12/kg.
paaitijd
Het vrouwtje kan tientallen miljoenen eitjes voortbrengen. Ze wordt geslachtsrijp tijdens haar vijfde levensjaar, wanneer ze tussen 90 en 100 cm meet. De paaiplaatsen van deze soort liggen in de Golf van Biskaje, de wateren ten westen van de Britse eilanden, ter hoogte van de Faeröer eilanden en het zuiden van IJsland.

Recepten

met

Leng

Leng met daarrond verschillende groene garnituren gedresseerd op een wit bord.
Leng in 't groen
Bekijk gerecht
Leng met prei en pastinaak gedresseerd op een wit bord
Leng met prei en pastinaak
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Michael Vrijmoed' met witte keukenvest.
Michael Vrijmoed
|
Vrijmoed
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Niet vast van structuur. Niet geschikt om op op lage temperatuur te garen. Niet geschikt om rauw te serveren.

Toepassingen

Frituren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja