Leng
Molva molva
Leng is één van de soorten uit de familie van de kabeljauw. Deze bevat dus heerlijk wit visvlees.



No items found.

Technishe info
Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Deze vissen zijn de grootste vertegenwoordigers binnen de familie van de kabeljauwen. Ze hebben in - tegenstelling tot de meeste andere kabeljauwachtigen - maar twee (in plaats van drie) rugvinnen. Bij leng is de eerste rugvin kort, terwijl de tweede rugvin en de anaalvin lang naar achteren uitlopen. Daarin gelijken ze op het eerste zicht misschien wat op heek. Maar leng heeft een kleine kop, waarbij de opening van de grote bek naar onder gericht is. Er is een duidelijke kindraad aanwezig (in tegenstelling tot heek). Ze kunnen uitgroeien tot 2 meter, 45 kg zwaar worden en 25 jaar oud. De flanken zijn groen-bruin gemarmerd. De vinnen zijn naar de randen toe donkerder gekleurd.
Herkomst
Leng leeft op rotsige bodems (op dieptes tussen 200 en 500 meter) in de noordelijke Atlantische Oceaan. In de ondiepe Noordzee komen enkel de jongere vissen voor, die leven vaak nog in ondiepere wateren. In 2020 landden Belgische vissers zelf 18,6 ton leng aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €2,12/kg.
paaitijd
Het vrouwtje kan tientallen miljoenen eitjes voortbrengen. Ze wordt geslachtsrijp tijdens haar vijfde levensjaar, wanneer ze tussen 90 en 100 cm meet. De paaiplaatsen van deze soort liggen in de Golf van Biskaje, de wateren ten westen van de Britse eilanden, ter hoogte van de Faeröer eilanden en het zuiden van IJsland.
testresultaten

Michael Vrijmoed
Vrijmoed
Houdbaarheid
Rendement
Bevindingen
Niet vast van structuur. Niet geschikt om op op lage temperatuur te garen. Niet geschikt om rauw te serveren.
Toepassingen
Frituren - Bakken
Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?
Nee
Zou u dit product verwerken in uw menu?
Ja
Recepten
met
Leng

Leng in 't groen
Bekijk gerecht
Leng met prei en pastinaak
Bekijk gerechtVan boot tot bord: deze vissers deden het werk
Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.