Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Zwem­krab

Liocarcinus spp.

Als garnaalvissers actief voor onze kust of de Nederlandse kust zwemkrabben opvissen, dan kunnen daar heel wat verschillende soorten tussen zitten.

Zwemkrab op visnet en schilferijs
zwart wit foto van zwemkrab met de schaar uitgelicht
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Zwemkrabben kunnen allemaal ongeveer even groot worden (4-5 cm breed), maar de soorten verschillen onderling door de vorm en het aantal stekels op hun schild en poten. De kleur kan binnen één soort zeer variëren, wat het een slecht kenmerk maakt om ze van elkaar te onderscheiden. Alle zwemkrabben hebben als kenmerk dat hun achterste poten uitlopen in roeispaan-vormige structuren, waarmee ze snel kunnen zwemmen. Zwemkrabben kunnen zeer agressief zijn.
Herkomst
De Liocarcinus-soorten komen allen voor in de Noordoost-Atlantische oceaan op dieptes tussen 0 en 100 m tot 400 m. De gewone zwemkrab Liocarcinus holsatus is de meest algemene soort voor onze en de Nederlandse kust, daar waar de Belgische garnaalvissers het meest actief zijn. De soort wordt als bijvangst bij het garnaalvissen mee boven gehaald. Normaal gezien gaan zwemkrabben na het sorteren van de commerciële garnalen terug overboord (en overleven dit goed).
paaitijd
Zwemkrabben bevatten geen 'vlees', maar zijn een smaakbom voor soepen en sauzen.

Recepten

met

Zwem­krab

Zwemkrab panna montana met courgetti gedresseerd in een roestkleurig diep bord
Zwemkrabsoep 'Panna Montana'
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Michael Vrijmoed' met witte keukenvest.
Michael Vrijmoed
|
Vrijmoed
Houdbaarheid

Rendement

Goed rendement.

Bevindingen

Top product om goede soepen of sauzen mee te maken. Voeg ook altijd garnalen toe voor zoetfactor.

Toepassingen

In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Matthieu Beudaert' met witte keukenvest.
Matthieu Beudaert
|
Table d'Amis
Houdbaarheid

Rendement

Laag rendement. Kan enkel gebruikt worden om smaak af te geven, geen visvlees.

Bevindingen

De krabben vormen de ideale basis om een bisque te maken. Goed persen is hier de boodschap. Alle sappen uit het beestje persen.

Toepassingen

In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja