Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Sint-Jakobs­schelp

Pecten maximus

De Sint-Jakobsschelp heeft zijn naam te danken aan Santiago de Compostella, van waaruit de middeleeuwse pelgrims een schelp meebrachten als bewijs van de voleinding van hun bedevaart. In die tijd was de Sint-Jakobsschelp enkel in die regio te vinden.

Detailfoto van sint-jakobsschelp op schilferijs
Detailfoto van sint-jakobsschelp op schilferijs
Detailfoto van sint-jakobsschelp op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
De sint-jakobsschelp is een gastronomische specialiteit die erg gewild is door het witte vlees dat rijk is aan ijzer. Op de lokale markt tref je de schelp meestal in de schelp aan. De schelpen kunnen egaal geel, zalmroze, rood en bruin zijn. Je kan de sint-jakobsvrucht ook zonder schelp kopen. In dat geval is de schelp al schoongemaakt en blijft alleen het witte vlees (‘noot’ of ‘pil’) met het oranje kuit ( ‘kam’ of ‘koraal’) over. Zowel de noot als de kam worden gegeten, al zijn vooral coquilles met oranje kuit een delicatesse. De prijs hiervoor kan dan ook aanzienlijk oplopen. De minimum aanlandingsmaat van de sint-jakobsschelp is door de Europese regelgeving vastgelegd op 10 cm. Alleen in de Ierse Zee en het oostelijk Engels Kanaal geldt een minimummaat van 11 cm. Wist je dat mantelschelpen kunnen “rondzwemmen” door met hun schelpen te klepperen? Ze hebben ook lichtgevoelige sensoren op de mantelrand waarmee ze kunnen schaduwen kunnen detecteren.
Herkomst
De Europese sint-jakobsschelp is een mantelschelp (ook wel kamschelp) die voorkomt in de Middellandse Zee. De schelpen hebben voornamelijk hun oorsprong in de banken ter hoogte van de Britse eilanden. Meer specifiek in het oostelijk en westelijk deel van het Engels Kanaal (incl. Baai van de Seine en Baai van Saint-Brieuc), de baai van Brest, de Ierse Zee en de Schotse wateren. De sint-jakobschelpen die door de Belgische visserij aangevoerd worden, zijn vooral uit het Engels Kanaal afkomstig. In 2020 werd door Belgische vissers zo’n 386,5 ton Sint-Jakobsschelpen aangeland in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €1,52/kg.
paaitijd
De Sint-jakobsschelp paait van september tot mei, met een piek van januari tot en met maart.
Wist je dat mantelschelpen kunnen “rondzwemmen” door met hun schelpen te klepperen?

Recepten

met

Sint-Jakobs­schelp

Nog geen recepten met deze vis. Heb je een idee? Laat het ons weten!

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Jo Grootaers' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Jo Grootaers
|
Alter
Houdbaarheid

2 - 3 dagen

Rendement

Laag rendement doordat de schelp veel groter is dan de vrucht. Maar je kan natuurlijk ook de coraille en de rest verwerken.

Bevindingen

Meestal grillen of bakken we ze, maar gepocheerd in mossel - of oestervocht zijn deze ook heel lekker.

Toepassingen

Rauw - Pocheren - Bakken - Stomen - In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Broes Tavernier' met witte keukenvest.
Broes Tavernier
|
't Vijfde Seizoen
Houdbaarheid

3 dagen

Rendement

Bevindingen

Top product, zowel rauw als kort gebakken te verwerken.

Toepassingen

Rauw - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja