Zeeduivel
Lophius piscatorius
Zeeduivel is een lelijke, maar populaire Noordzeevis vanwege zijn vaste visvlees en weinig graten.



No items found.

Technishe info
Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.
jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigenschappen
Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang en kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop).
Herkomst
De zeeduivel vind je zeer verspreid in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. Hij komt ook voor in de Noordzee. Zeeduivels leven op de bodem tussen 100 en 1000 meter diep. Ze stellen zich verdekt op waarbij enkel de grote platte bek zichtbaar is. De eerste vinstraal van de rugvin is verlengd en ziet eruit als een hengel met aas. Die laten ze boven hun grote bek bungelen, om prooien aan te trekken. In 2020 werd er ruim 408 ton aangeland in de Belgische havens, door Belgische vissers. De gemiddelde prijs was €8,89/kg.
paaitijd
Mannetjes van de zeeduivel zijn geslachtsrijp na 6-7 jaar en meten dan 50 tot 70cm – terwijl vrouwtjes pas na 9-11 jaar geslachtsrijp zijn. De zeeduivelbestanden worden sinds de jaren 80 wetenschappelijk opgevolgd maar de beschikbare data laten niet toe om een gedetailleerde evaluatie te maken van de bestanden en de exploitatie ervan.
testresultaten
De NorthSeaChefs zijn nog grondig aan het testen. Verwacht de testresultaten binnenkort!
Recepten
met
Zeeduivel

Zeeduivel met groene asperges en wortelcrème
Bekijk gerecht
Zeeduivel met witte asperge, tomaat en doperwt
Bekijk gerecht
Zeeduivel in hazelnootboter met salade van venkel en pompelmoes
Bekijk gerecht
Zeeduivel in zoutkorst met gegrilde groene asperges en secreto
Bekijk gerecht
Carpaccio van zeeduivel met bouillon van soja en truffel en gel van duindoornbes
Bekijk gerecht
Carpaccio van zeeduivel met tomaat en Royal Belgian Caviar
Bekijk gerecht
Stoofpotje van zeeduivel en winterprei
Bekijk gerechtVan boot tot bord: deze vissers deden het werk
Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.
Zeeduivel hengelt als het ware zijn prooi naar binnen met de stekels die zich op zijn kop bevinden.