Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Rog

Raja spp.

Er bestaan wereldwijd wel 460 verschillende soorten roggen. In de Noordzee kan je vooral volgende roggensoorten onderscheiden: stekelrog (Raja clavata), gladde rog (Raja montagui) , blonde rog (Raja brachyura) , grootoogrog of wilde rog (Leucoraja naevus) en zandrog (Leucoraja circularis).

Detailfoto van rog op schilferijs
Detailfoto van rog op schilferijs
Detailfoto van rog op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
De rog is zoals de haai een kraakbeenvis. Het lichaam van de rog is afgeplat, en, afgezien van de staart, ruit- tot schijfvormig. Aangezien de roggen tot de kraakbeenvissen behoren, hebben ze geen skelet met botten maar een meer elastische substantie. De vijf kieuwspleten liggen aan de buikzijde. De staart draagt doorgaans twee rugvinnen. De staartvin kan bij een aantal soorten ontbreken. Ze kunnen maximaal tot een lengte van 90 cm doorgroeien. In de vismijn ligt de gemiddelde lengte rond de 60 cm. We raden aan om te kiezen voor de stekelrog of gevlekte rog, daar deze stocks stabiel zijn.
Herkomst
Roggen zijn in bijna elke zee en oceaan te vinden. De meeste soorten zijn te vinden op de bodem van de zee, meestal aan de kust maar soms ook tot een diepte van 3000 meter. Belgische vissers landden in 2020 in totaal 1.428 ton roggen aan, vooral als bijvangst bij het vissen met de boomkor op pladijs en tong. Meer specifiek was dat 462 ton stekelrog, 842 ton blonde rog, 104 ton zandrog en 20 ton grootoogrog. Afhankelijk van de soort kregen ze er in de Belgische vismijnen 1,15 tot 1,83 euro de kilo voor.
paaitijd
De meeste roggen hebben sterke en geronde tanden ontwikkeld om zo de schelp van soorten die op de bodem van de zee leven open te breken.

Recepten

met

Rog

Een stuk gebakken rog met daarbij asperges, morieljes en daslook gedresseerd op een ovaal wit bord
Rog met asperge, daslook en morieljes
Bekijk gerecht
gebakken rog met lente ui gedresseerd op een wit rond bord
Gebakken rog met lente ui en stadshoning
Bekijk gerecht
Rog met avocado koolrabi en hijiki in een rondje gedresseerd op een wit glanzend bord
Opgelegde rog met avocado, koolrabi en hijiki
Bekijk gerecht
Gebrande rog met oester gedresseerd in een wit rond bord
Gebrande rog met Oostendse oester, algen en verjus
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Erwin Denys' met witte keukenvest.
Erwin Denys
|
Rascasse
Houdbaarheid

Vers: 4 dagen. Diepvries: 3 maanden

Rendement

Bevindingen

Topvis. Behalve voor rauwe bereidingen kan je met deze vis alle kanten uit. Hij is zeer gelatineus en erg smakelijk qua vlees. Maar ook de wangen zijn top. Met de lever kan je een lauwe vinaigrette maken, ook als je deze eerst kort rookt.

Toepassingen

Pocheren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Tom Bossuyt' met witte keukenvest.
Tom Bossuyt
|
Elisabeth Catering
Houdbaarheid

Zo snel mogelijk verwerken

Rendement

50%

Bevindingen

Super lekkere vis. Gebakken in hazelnootboter is voor mij nog altijd het beste. Het is een vis die moeilijk te bewaren is, dus best zo snel mogelijk verwerken.

Toepassingen

Pocheren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Nee

Zwart-witte profielfoto van 'Gilles Bogaert' met gekruiste handen in een witte keukenvest.
Gilles Bogaert
|
Bar Bask
Houdbaarheid

Rendement

Veel afval +- 50%. De dikke graad is wel bruikbaar voor fonds en sauzen.

Bevindingen

Moeilijk om op zijn geheel te grillen. De levertjes heb ik gezouten en gerookt, maar had een zeer bittere smaak. De filets kwamen na het grillen zeer makkelijk van de graten, super lekkere smaak.

Toepassingen

Pocheren - Bakken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Thibaud Hermans' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Thibaud Hermans
|
Villa De Torre
Houdbaarheid

Rendement

45%

Bevindingen

Gemakkelijk te reinigen. Ideaal om te bakken. Kan ook gestoomd of opgelegd worden. Moet rood zien om kraakvers te zijn. Gevaar voor ammoniak geur.

Toepassingen

Pocheren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Matthias Speybrouck' met witte keukenvest.
Matthias Speybrouck
|
Va et Vient
Houdbaarheid

2 dagen

Rendement

Veel verlies door de kop en de staart.

Bevindingen

Fijn en uniek van smaak. Het collageen van de graat (kraakbeen) zorgt voor extra smaak.

Toepassingen

Bakken - In fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja