![gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de4bd21d5cb8b7145f82bf_NSC%20Wijting%202018102664564.jpg)
Wijting
4 wijtingfilets van elk 150g
1l water
100g grof zeezout
Tempura
50g bloem
50g aardappelzetmeel
12g droge gist
5g gedroogde tijm
water
paneermeel
Aardappelen
4 blauwe aardappelen bleu de la manche
4 roze aardappelen northernruby
4 helgele aardappelen andean sunrise
1dl water
fleur de sel
aluminiumfolie
Mousseline
5 eigelen
5el dragonazijn
2el water
60g hazelnootboter
60g room
1 blaadje gelatine
1el dragon, fijngesneden
zout
Afwerking
seizoenskruiden uit de tuin
![Photo de profil en noir et blanc de « Clément Petitjean » portant un gilet de cuisine blanc](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/626a3e63206c2b94b3250a6d_6_DDC180115__00790.jpg)
Wijting
Verhit 1 liter water met 100 gram zout, los het zout op en laat de pekel afkoelen. Fileer de wijting of vraag dit aan je vishandelaar. Leg de filets 10 minuten in de koude pekel, haal eruit, reinig, en bewaar koel.
Tempura
Meng bloem, aardappelzetmeel, bakpoeder en gedroogde tijm, voeg water toe tot je een smeuïg beslag krijgt. Dompel de wijtingfilets in het beslag en haal ze door het paneermeel. Frituur ze tot ze goudgeel zijn op 180°C.
Aardappelen
Leg de aardappelen in een ovenschotel met het water en zout, sluit goed af met aluminiumfolie en gaar ze in de oven op 180°C. De aardappelen zijn gaar als je met een mesje makkelijk doorheen de aardappel kan prikken. Bewaar ze op kamertemperatuur.
Aardappelchips
Snij fijne plakjes van de aardappelen. Dompel ze kort onder in koud water om het zetmeellaagje te verwijderen, laat uitlekken en droog goed af. Frituur op 150°C tot ze droog zijn en zonder ze te kleuren (zodat ze hun blauwe, roze en gele kleur behouden). Laat uitlekken op keukenpapier.
Mousseline
Meng de eigelen, azijn en water op zacht vuur zoals een sabayon. Meng er de gelatine onder, voeg vervolgens de gesmolten hazelnootboter en de room toe. Breng op smaak met dragon en zout.
Afwerking
Leg de gefrituurde wijting op het bord, schik er de kleurrijke aardappelchips rond, lepel er de mousseline bij en enkele aardappelblokjes. Werk af met de zuringblaadjes.
Foto: Frank Croes
![Detailfoto van het vel van wijting](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/627ccabfc2c3442dc968b3f2_NSC-VIS-37.jpg)
Plats connexes
![Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/632d9ddf0180d51dd97ca87f_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%20augustus%202022-7694.jpg)
![wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac6e1a09209fd47ba6160a_nsc_200616_47627.jpg)
![Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44242fe43570ad50a6b7a_NSC%20Wijting%202018102664275.jpg)
![Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44098feaea35e3a5ff82b_NSC%20Wijting%202018102664046.jpg)
![Wijting met een soepje van kokkels](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c43965da3acc2b2e0975fa_NSC%20Wijting%202018102664616.jpg)
![Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c434f39eb24d81ebbe0853_NSC%20Wijting%202018102664030.jpg)
![Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab27ae0119bd7fe86d6a79_nsc_080816_56891%20(1).jpg)
![Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e12bec4e79bb8f5d34531f_Ambiance%20NSC20201218%20FrC5343.jpg)
![Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e129f8830d4f3c2f4ae2ff_Ambiance%20NSC20201218%20FrC5364.jpg)
![Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c43af7e00aff02f2dbd09f_NSC%20Wijting%202018102664522.jpg)
![wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac6c91f1d5d9e96f509e20_nsc_200616_47580%20(1).jpg)
![Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44673a4f2962fea714fc3_NSC%20Wijting%202018102664531.jpg)
![Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c433334602484ed7b0f440_NSC%20Wijting%202018102663957.jpg)
![Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab26299cb83e8526c2e467_nsc_080816_57303%20(1).jpg)
![Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de4a53202275510c8565b7_NSC%20Wijting%202018102664600.jpg)
![Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44a3daf92439c72893c59_website.jpg)
![Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c43ed48b142e0c746f9b21_NSC%20Wijting%202018102664548.jpg)
![Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c447e2e00aff19dade8d7e_NSC%20Wijting%202018102664003.jpg)