![Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44a3daf92439c72893c59_website.jpg)
Wijting
2 grote wijtingen van 800 g
2 teentjes knoflook
2 laurierbladen
1 citroen
1 kg grof zout
Witloof
4 witloofstronken
1 el honing
20 g boter
½ l water
1 knoflookteentje
1 laurierblad
peper en zout, naar smaak
Butternut
1 butternutpompoem
1 el koolzaadolie
boter
Peper en zout, naar smaak
![Photo de profil en noir et blanc de « Jeremy Girvan » portant un gilet de cuisine blanc.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/626a47f11a7a0557b30e3404_29_DDC180115__00753.jpg)
Wijting
Bedek de bodem van een ovenschaal met grof zout en schik de 2 schoongemaakte wijtingen erop. Vul de buikholte van elke wijting met 2 schijven citroen, 2 teentjes look en een laurierblad. Bedek de wijtingen volledig met grof zout en plaats 20 minuten in de oven op 200°C.
Witloof
Verhit de honing, boter, water, look en laurierblad in een kookpot. leg het witloof erin en smoor gaar onder deksel. Roer af en toe door de witloof. Wanneer de vloeistof bijna uitgedampt is verwijder je het deksel en kleur je het witloof in het ingekookte vocht. Breng op smaak met peper en zout.
Gesmoorde butternutpompoen
Schil de pompoen, snij 4 plakken van 2 à 3 cm dik uit het bovenste gedeelte en snij ze doormidden tot een halve maan. leg ze in een kookpot, giet er water bij tot ze voor driekwart onderstaan. Voeg een klont boter toe en laat 5 minuten langs elke kant smoren onder deksel. Giet het kookvocht af, voeg een klont boter toe en kleur beide kanten. Breng op smaak met peper en zout.
Butternutpuree
Snij 450g butternut in stukken en gaar ze in gezouten water. Wanneer de stukken pompoen gaar zijn giet je het water af. laat nog even drogen op zacht vuur en mix tot puree. Breng op smaak met een eetlepel koolzaadolie, peper en zout.
Afwerking
Plaats het witloof, de plakjes butternut en de butternutpuree in aparte kommen op tafel. Zet de ovenschotel erbij, breek de zoutkorst open en tast toe!
Foto: Frank Croes
![detailfoto van wijting op schilferijs](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/627cea7945a40052f1942d9f_NSC-VIS-24.jpg)
Plats connexes
![Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/632d9ddf0180d51dd97ca87f_NSC%20vis%20van%20het%20seizoen%20augustus%202022-7694.jpg)
![wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac6e1a09209fd47ba6160a_nsc_200616_47627.jpg)
![Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44242fe43570ad50a6b7a_NSC%20Wijting%202018102664275.jpg)
![Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44098feaea35e3a5ff82b_NSC%20Wijting%202018102664046.jpg)
![Wijting met een soepje van kokkels](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c43965da3acc2b2e0975fa_NSC%20Wijting%202018102664616.jpg)
![Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c434f39eb24d81ebbe0853_NSC%20Wijting%202018102664030.jpg)
![Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab27ae0119bd7fe86d6a79_nsc_080816_56891%20(1).jpg)
![gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de4bd21d5cb8b7145f82bf_NSC%20Wijting%202018102664564.jpg)
![Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e12bec4e79bb8f5d34531f_Ambiance%20NSC20201218%20FrC5343.jpg)
![Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62e129f8830d4f3c2f4ae2ff_Ambiance%20NSC20201218%20FrC5364.jpg)
![Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c43af7e00aff02f2dbd09f_NSC%20Wijting%202018102664522.jpg)
![wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ac6c91f1d5d9e96f509e20_nsc_200616_47580%20(1).jpg)
![Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c44673a4f2962fea714fc3_NSC%20Wijting%202018102664531.jpg)
![Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c433334602484ed7b0f440_NSC%20Wijting%202018102663957.jpg)
![Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62ab26299cb83e8526c2e467_nsc_080816_57303%20(1).jpg)
![Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62de4a53202275510c8565b7_NSC%20Wijting%202018102664600.jpg)
![Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c43ed48b142e0c746f9b21_NSC%20Wijting%202018102664548.jpg)
![Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord](https://cdn.prod.website-files.com/624d520e4cf563ff4f5b70de/62c447e2e00aff19dade8d7e_NSC%20Wijting%202018102664003.jpg)