C'est l'heure de changer.

Ce site n'est pas soutenu par Internet Explorer. Si vous souhaitez continuer à naviguer sur ce site Web, veuillez passer à un meilleur navigateur. Vous trouverez ci-dessous quelques suggestions.
En cliquant sur « Accepter tous les cookies », vous acceptez le stockage de cookies sur votre appareil afin d'améliorer la navigation sur le site, d'analyser l'utilisation du site et de contribuer à nos efforts de marketing. Découvrez-nous politique de confidentialité pour plus d'informations.
Wijting

Merlangius Merlangus

Detailfoto van wijting op schilferijs
Detailfoto van wijting op schilferijs
Detailfoto van wijting op schilferijs
Aucun article n'a été trouvé.
← Espèces de poissons précédentes
Retourner à tous les chefs
Les espèces de poissons suivantes →
Retourner à tous les chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

fiche tech
nique

Téléchargez la fiche

Consultez la fiche technique ci-dessous avec les résultats des tests des chefs ainsi que les principaux mois d'approvisionnement de la flotte belge.

janv.
fév
mais
avr
mai
juin
juil
août
sept
octobre
nov
déc.
Propriétés
Wijting heeft zoals de meeste kabeljauwachtigen drie rugvinnen en twee anaalvinnen. Wijting heeft een spitse snuit met een bek - waarvan de opening naar onder is gericht - met spitse tanden. Een kindraad ontbreekt bij volwassen exemplaren, terwijl jonge dieren wel een zeer kort kindraadje kunnen vertonen. De inplanting van de eerste anaalvin komt ter hoogte van het midden van de eerste rugvin. Aan de basis van de borstvin zit bij de meeste exemplaren een donkere vlek. De zijlijn is vaak lichtbruin gekleurd, maar verder kan de kleur van wijting zeer variabel zijn naargelang de locatie.
Origine
Wijting leeft in de noordoostelijke Atlantische Oceaan - inclusief in de Noordzee - vanaf de kustzone tot 300 m diep. Voor onze Belgische kust komen heel veel wijtingen voor. Tot ze 10 cm groot zijn leven de jonge vissen doorheen de volledige waterkolom. Larven van wijting verschuilen zich soms zelfs onder kwallen ter bescherming. Grotere vissen blijven meer in de buurt van de bodem hangen. Ze worden dan ook vaak als bijvangst mee gevangen bij het vissen op garnaal en platvis. In 2020 landde Belgische vissers 202 ton aan in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €1,06/kg.
période de frai
Wijting paait vanaf het voorjaar tot ver in de zomer. Het duurt 3 tot 4 jaar eer wijting volwassen is, maar ze groeien snel. Ze kunnen tot 70 cm groot worden. Wijting mag pas aangeland worden als ze minimaal 27 cm groot zijn.
Larven van wijting verschuilen zich soms zelfs onder kwallen ter bescherming.

Recettes

avec

Wijting

Wijtingcarpaccio met zomerse groentjes op een oranje kommetje gedresseerd.
Wijting­carpaccio
Voir le plat
Wijting met butternut op een beige bord gedresseerd
Wijting met butternut­pompoen
Voir le plat
Noordzeebouillabaisse met wijting, mosseltjes en kerstomaat in een zwart kommetje
WIjting in Noordzeebouillabaisse
Voir le plat
Wijting met pompoen en jus van madarijn gedresseerd op een zandkleurig bord
Wijting met pompoen en mandarijn
Voir le plat
Wijting met bloemkool en koffie gedresseerd in een beige bord
Wijting met garnalen, bloemkool en koffie
Voir le plat
Wijting in zoutkorst met als sidedishes witloof en butternut
Wijting in zoutkorst met witloof en butternut
Voir le plat
Wijting met zonnewortel en cecina de buey gedresseerd in een bruinrood kommetje
Wijting met zonnewortel, truffel en cecina de buey
Voir le plat
Wijting met een soepje van kokkels
Wijting met kokkels, vin jaune, rammenas en truffel
Voir le plat
Wijting met bloemkool een witte saus en afgewerkt met kaviaar op een wit bord gedresseerd
Wijting met bloemkool, jus van gerookt spek en zeewier
Voir le plat
Wijting met karnemelkstampers en een gepocheerd ei gedresseerd in een bruin diep bord
Wijting met karnemelkstampers, gepocheerd ei en grijze garnalen
Voir le plat
Céviche van vlaswijting met kleurijke garnituren in een lichtblauw, rond bord gedresseerd.
Céviche van vlaswijting
Voir le plat
gepaneerde wijting gedresseerd op een bord gevuld met aardappelen.
Fish & chips van wijting
Voir le plat
Wjting op zijn geheel in een ovenschaal met courgette, venkel en kerstomaat
Zomerse wijting uit de oven
Voir le plat
wijting in tempura met kruidensla gedresseerd in een bruin kommetje
Tempura van wijting met kruidensla
Voir le plat
Wijting met een enveloppe van koolrabi gedresseerd op een wit bord met beige rand
Gebrande wijting met koolrabi en wei
Voir le plat
Vlaswijting met beurre blanc van yuzu afgewerkt met zilte groenten gedresseerd in een wit gekarteld grijs bord.
Vlaswijting met beurre blanc van yuzu
Voir le plat
Wijting met spitskool, zilverui en bearnaise op een wit bord gedresseerd.
Gegrilde wijting met spitskool en zilverui
Voir le plat
Céviche van wijtinge met gele courgette in bloem-vorm gedresseerd met een jus van duindoornbes
Céviche van wijting met gele courgette en duindoornbes
Voir le plat
Gefrituurde wijting afgewerkt met frisse groene salade en platte kaas.
Gefrituurde wijting met kruidige salade en platte kaas
Voir le plat
Gebakken vlaswijting met moghrabieh en jus van bouillabaisse gedresseerd in een rond diep rood kommetje
Gebakken vlaswijting met moghrabieh, cantharellen en jus van bouillabaisse
Voir le plat
wijting met asperges en cantharellen gedresseerd op een blauw rond bord
Gebrande wijting met cantharellen, asperges, gebrande zilver-ui en klaverzuring
Voir le plat
Céviche van vlaswijting met radijs en crème van eigeel gedresseerd in een wit bord
Céviche van vlaswijting met Belgisch saffraan, crème van eigeel en nieuwe aardappel
Voir le plat
Gebakken wijting met bloemkool en jus van garnaal gedresseerd in een wit rond bord met zwarte ondergrond
Gebakken wijting met bloemkool BBQ en luchtige jus van grijze garnaal
Voir le plat

résul
tats de test

Photo de profil en noir et blanc de Jo Lemmens portant un gilet de cuisine blanc.
Jo Lemmens
|
Restaurant U
Durée de conservation

Frais : 1 à 2 jours Congélateur : 3 mois

Rendement

70 %

Conclusions

Viande très fragile. Sèche rapidement. Je laisse cuire doucement les filets au four recouverts d'une peau d'algue (Nori) et d'une noix de beurre. Paner et faire frire.

Demandes

Friture, cuisson à la vapeur, dans des fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Edwin Menue » portant un gilet de cuisine blanc
Edwin Menue
|
Cuines 33
Durée de conservation

Rendement

Haute efficacité, peut être utilisé de nombreuses manières.

Conclusions

Un très grand nombre d'applications possibles. En bref, le saumurage rend la structure du poisson un peu plus ferme et donc plus facile à utiliser.

Demandes

Pocher, frire, cuire au four, cuire à la vapeur, dans des fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Nee

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Clément Petitjean » portant un gilet de cuisine blanc
Clement Petitjean
|
La Grappe d'Or
Durée de conservation

4 jours

Rendement

+- 50%

Conclusions

Eerst 5 minuten pekelen en daarna 3 minuten in de oven op 160°C. Ook zeer lekker gepanneerd met een kruidenmengeling en daarna frituren op 180°C.

Demandes

Frituren - Bakken

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de Huibrecht Berends dans un t-shirt foncé.
Huibrecht Berends
|
BÚN
Durée de conservation

4 jours

Rendement

Facile à nettoyer et bon rendement +- 50 %.

Conclusions

Le merlan est un poisson polyvalent. Il est bon de le griller dans son intégralité. La chair de poisson est également très utile dans les soupes.

Demandes

Pocher, frire, cuire au four, mijoter, cuire à la vapeur

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja