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Wulk

Buccinum undatum

Wulken zijn grijs-beige zeeslakken. Ze hebben een spiraalvormig gewonden schelp.

Twee wulken op ijsschilfers
Twee wulken op ijsschilfers
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Oranje gyotaku afdruk van een vis.

fiche tech
nique

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Consultez la fiche technique ci-dessous avec les résultats des tests des chefs ainsi que les principaux mois d'approvisionnement de la flotte belge.

janv.
fév
mais
avr
mai
juin
juil
août
sept
octobre
nov
déc.
Propriétés
Wulken zijn grijs-beige zeeslakken, waarvan de gespierde voet gegeten wordt. Ze hebben een spiraalvormig gewonden schelp. Deze zeeslakken worden pas geslachtsrijp als ze tussen de 5 en 7 jaar oud en 49 mm (mannetjes) of 52 mm (vrouwtjes) groot zijn. Ze kunnen tot 10 jaar oud worden. Hun trage groei maakt ze zeer vatbaar voor overbevissing. Ze worden ook bevist aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aan de kusten van Maine in de Verenigde Staten.
Origine
Wulken komen voor in een groot gedeelte van de Noord-Atlantische Oceaan, maar zijn in hoge dichtheden aanwezig langs de kust van het Cotentin-schiereiland in het westen van Normandië, waar wulken het hele jaar door worden gevangen. In 2020 landen de Belgische vissers zo’n 90 ton wulken aan in Belgische havens, aan de gemiddelde prijs van 2,52€/kg.
période de frai
Wulken waren vroeger een zeer populaire snack op kermissen.

Recettes

avec

Wulk

Een wulken schelp met daarvoor het gerecht gedresseerd op een blauw bordje
Wulken met daslook, bloemkool en pickles
Voir le plat
Pasta met wulken en zongedroogde tomaten op een wit bord gedresseerd
Pasta met wulken
Voir le plat

résul
tats de test

Photo de profil en noir et blanc de « Dimitry Lysens » portant un gilet de cuisine blanc.
Dimitry Lysens
|
Magis
Durée de conservation

Rendement

+- 40 %

Conclusions

Je le sers toujours dans notre bistrot, tout le monde n'est pas aussi enthousiaste, mais un nombre surprenant de passionnés. Je les rince 5 fois, je les mets dans de l'eau salée pendant 1 heure puis je les fais cuire doucement sous le couvercle dans un bouillon court pendant 2,5 heures.

Demandes

Chez Fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Kim Devisschere » portant un gilet de cuisine blanc
Kim Devisschere
|
Roots
Durée de conservation

Rendement

Geen idee van ratio schelp t.o.v. vlees.

Conclusions

Helaas zijn wulken steeds minder op de kaart te vinden. Het is iets taaier en niet boeiend voor een jonger publiek. Het is een uitdaging om deze terug wat populairder te maken.

Demandes

Pocheren

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Nee

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Broes Tavernier » avec gilet de cuisine blanc.
Broes Tavernier
|
't Vijfde Seizoen
Durée de conservation

Rendement

Conclusions

Faites bouillir de l'eau avec du sel, du piment, du thym et du laurier. Ajoutez les nuages et laissez-les bouillir. Laissez-le refroidir dans la sauce. Retirer et conserver dans une sauce réfrigérée. Les coquillages peuvent être utilisés plus tard pour s'habiller.

Demandes

Boulangerie - In Fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Nee

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja