C'est l'heure de changer.

Ce site n'est pas soutenu par Internet Explorer. Si vous souhaitez continuer à naviguer sur ce site Web, veuillez passer à un meilleur navigateur. Vous trouverez ci-dessous quelques suggestions.
En cliquant sur « Accepter tous les cookies », vous acceptez le stockage de cookies sur votre appareil afin d'améliorer la navigation sur le site, d'analyser l'utilisation du site et de contribuer à nos efforts de marketing. Découvrez-nous politique de confidentialité pour plus d'informations.
Zonne­vis

Zeus Faber

Zonnevis is gemakkelijk te herkennen aan de zwarte vlek op de flank. Die donkere vlek zou volgens de legende de duimafdruk van Sint-Pieter zijn, maar dient volgens biologen als ‘vals oog’ om roofdieren te misleiden.

Zonnevis op schilferijs
detailfoto van de staart van een zonnevis op schilferijs
Aucun article n'a été trouvé.
← Espèces de poissons précédentes
Retourner à tous les chefs
Les espèces de poissons suivantes →
Retourner à tous les chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

fiche tech
nique

Téléchargez la fiche

Consultez la fiche technique ci-dessous avec les résultats des tests des chefs ainsi que les principaux mois d'approvisionnement de la flotte belge.

janv.
fév
mais
avr
mai
juin
juil
août
sept
octobre
nov
déc.
Propriétés
Zonnevis is een opvallende vis met een grote kop en uitstulpbare bek en met lange draden aan de eerste 8 tot 11 stekels van de rugvin. Verder 22–25 vinstralen op de rugvin; de aarsvin heeft 3 tot 4 stekels en 20–23 vinstralen. De vis is donkergeel tot bruin met een onregelmatig patroon van gele vlekken, met daarin één opvallende zwarte vlek, met gele rand op beide flanken. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de zwarte vlek op de flank. Die donkere vlek zou volgens de legende de duimafdruk van Sint-Pieter zijn, maar dient volgens biologen als ‘vals oog’ om roofdieren te misleiden. De vis heeft veel bijnamen zoals sint-pietervis, zeehaan en spiegelvis. De zonnevis is als volwassen dier tussen de 29 en 35 cm lang, maar kan 70 cm worden, met een maximaal gewicht van 8 kg.
Origine
De zonnevis komt voor in kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Noorwegen tot Zuid-Afrika, verder in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee en het westen van de Grote Oceaan. Hij geeft de voorkeur aan een diepte tussen de 50 en 150 m. De zonnevis is een roofvis die zich voedt met haring, grondels, zandspiering, horsmakrelen en pelser, maar ook wel met kreeftachtigen en inktvissen. In Belgische veilingen werd in 2020 zo'n 172 ton zonnevis aangeland met een gemiddelde prijs van 7,55€/kg.
période de frai
In het Engels heet de vis John Dory, waarbij het Dory mogelijk verwijst naar het Franse woord Doré (van goud)

Recettes

avec

Zonne­vis

Aucune recette avec ce poisson pour le moment. Tu as une idée ? Faites-le nous savoir !

résul
tats de test

Les NorthSeaChefs font toujours des tests approfondis. Attendez-vous bientôt aux résultats des tests !