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Scharre­tong

Lepidorhombus whiffiagonis

Scharretong, schar en tongschar zijn 3 verschillende vissen. Elk hebben ze hun eigen smaak en textuur. Probeer ze allemaal eens uit!

Detailfoto van scharretong op schilferijs
Detailfoto van scharretong op schilferijs
Detailfoto van scharretong op schilferijs
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Oranje gyotaku afdruk van een vis.

fiche tech
nique

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Consultez la fiche technique ci-dessous avec les résultats des tests des chefs ainsi que les principaux mois d'approvisionnement de la flotte belge.

janv.
fév
mais
avr
mai
juin
juil
août
sept
octobre
nov
déc.
Propriétés
Scharretong heeft de beide ogen op de linkerkant staan (tarbottenfamilie). Zijn naam is zeer misleidend, want deze vis heeft niets van doen met schar, noch met tong. Zijn geel- tot grijsbruin gekleurde zijde heeft ruwe schubben, terwijl de blinde kant glad is als je erover wrijft. Ze hebben opvallende grote ogen, een grote mond en een zijlijn die een grote boog vertoont boven de borstvin.
Origine
Ze komen voor in de Noordoost-Atlantische wateren van Noorwegen tot aan de Canarische eilanden en in de westelijke Middellandse Zee, voornamelijk in water tussen 100 en 300 m diep. Scharretong wordt meestal als bijvangst gevangen met bodemsleepnetten. In 2020 hebben de Belgische vissersvaartuigen 506 ton scharretong aangeland in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €2,01/kg.
période de frai
Ze worden geslachtsrijp bij een leeftijd van 4 jaar of ouder: mannetjes meten dan 25 cm, vrouwtjes 28 cm. Naargelang ze groter worden, keren ze terug naar ondiepere wateren op het continentaal plat, waar ze jaarlijks paaien (in de Golf van Biskaje van maart tot mei).
Scharretong wordt vaak gevangen voor de kust van Schotland, daarom noemen onze vissers deze 'Schotse schullen'.

Recettes

avec

Scharre­tong

Schartong gevuld met oester en radijs garnituur gedresseerd op een wit bord
Schartong gevuld met oesters en champagne-emulsie
Voir le plat

résul
tats de test

Photo de profil en noir et blanc de « Edwin Menue » portant un gilet de cuisine blanc
Edwin Menue
|
Cuines 33
Durée de conservation

Rendement

Facile à modifier, beaucoup de produits nets.

Conclusions

C'est un produit gratifiant pour préparer un apéritif, par exemple. De nombreuses options et de nombreuses combinaisons de saveurs peuvent être utilisées.

Demandes

Friture, cuisson au four, cuisson à la vapeur, dans des fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Nee

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Tom Bossuyt » avec un gilet de cuisine blanc.
Tom Bossuyt
|
Elisabeth Catering
Durée de conservation

2 dagen

Rendement

50%

Conclusions

Platte textuur, wel veel smaak. Vis op zijn geheel gebakken in boter. Filets zijn leuk om te frituren. Van de graten kan je een heel lekkere fumet maken.

Demandes

Frituren - Bakken - In Fumets

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo en noir et blanc de « Filip Claeys » avec un gilet de cuisine blanc.
Filip Claeys
|
De Jonkman
Durée de conservation

Rendement

80%

Conclusions

Idéal pour le séchage. Idéal pour la cuisson, belle texture grasse. De beaux filets épais.

Demandes

Friture - Cuisson

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de Huibrecht Berends dans un t-shirt foncé.
Huibrecht Berends
|
BÚN
Durée de conservation

3 jours

Rendement

Filets épais à l'arrière.

Conclusions

Goût et texture agréables. Faites bien cuire jusqu'à l'os. Les os sont faciles à retirer.

Demandes

Faire frire, cuire au four, mijoter, cuire à la vapeur

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Ja

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja

Photo de profil en noir et blanc de « Matthieu Beudaert » avec un gilet de cuisine blanc.
Matthieu Beudaert
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Table d'Amis
Durée de conservation

Rendement

Conclusions

« beau et visqueux ». Après quelques essais : nous avons servi le poisson en double filet, frit croustillant sur la peau blanche. Le croquant est important pour la texture.

Demandes

Friture, cuisson au four, cuisson à la vapeur

Est-ce que vous mettriez ce produit à la carte ?

Nee

Est-ce que vous incluriez ce produit dans votre menu ?

Ja