C'est l'heure de changer.

Ce site n'est pas soutenu par Internet Explorer. Si vous souhaitez continuer à naviguer sur ce site Web, veuillez passer à un meilleur navigateur. Vous trouverez ci-dessous quelques suggestions.
En cliquant sur « Accepter tous les cookies », vous acceptez le stockage de cookies sur votre appareil afin d'améliorer la navigation sur le site, d'analyser l'utilisation du site et de contribuer à nos efforts de marketing. Découvrez-nous politique de confidentialité pour plus d'informations.
Schelvis met groene kruiden
Schelvis met daarbij aardappel en groene kruiden, gedresseerd op een wit rond bord met donkere achtergrond
← Recette précédente
Retourner à tous les chefs
Recette suivante→
Retourner à tous les chefs
Liste des ingrédients
Nombre de personnes :
4

Salade van bittere blaadjes

enkele blaadjes witloof, radicchio, suikerbrood, …

Gedroogde groene kruiden

500 g verse groene kruiden zoals: kervel, dragon platte peterselie, dille…

emulsie van groene kruiden

300 g dragon, kervel, platte peterselie, dille
550 g arachideolie
1 ei
25 g kruidenazijn
2 g herbamare
16 g Wostyn mosterd

Dashi van schelvis

1 schelvis op zijn geheel
zout
ui
wortel
selder

Aardappel

2 grote polderaardappelen
dashi van schelvis
Gedroogde groene kruiden
klontje boter
grof zeezout

Saus

1 dl witte wijn
1 sjalot, fijngesneden
2 el sap van ingelegde augurken
50 gram boter
6 dl schelvis dashi

Chercheur :
Photo de profil en noir et blanc de « Matthieu Beudaert » avec un gilet de cuisine blanc.
Matthieu Beudaert
Préparation

Poeder van groene kruiden

Droog de kruiden op 50 graden gedurende 1 nacht. Mix tot een poeder. Zeef en bewaar in een goed gesloten doosje.

Emulsie van groene kruiden

Draai de olie en de groene kruiden gedurende 8 minuten op volle kracht in een Vitamix blender, giet door een zeef met doek en laat de olie een nacht uitlekken. Draai de olie tot mayonaise met het ei, de mosterd, de kruidenazijn en kruid af met de herbamare.

Dashi van schelvis

Fileer de schelvis. Kuis de filets verder op: snij de dunnere uiteindes en de buikflappen weg maar laat het vel eraan. Snij de hazen in vier mooie porties en zet apart.
Bestrooi de dunnere uiteindes en de buikflappen met zout en laat ze twintig minuten pekelen. Spoel dan het zout weg en dep droog. Rook het visvlees gedurende 10 tot 15 minuten op hooi. Droog daarna het visvlees een nacht op 50 graden. Maak een bouillon van de visgraten van de schelvis op de klassiek manier met ui, wortel en selder. Zeef en laat er het gerookte en gedroogde visvlees in trekken. Zeef opnieuw.

Aardappel

Snij de helft van de aardappel in fijne plakjes van ongeveer twee millimeter. Steek er rondjes uit van ongeveer 3 cm. Gaar deze plakjes in de schelvis-dashi door ze te glaceren met een klein klontje boter. Werk de aardappelschijfjes af met groene kruiden en grof zeezout. Snij de andere helft van de aardappel met behulp van een dunschiller of mandoline in plakjes van 1 millimeter en frituur ze goudbruin in olie van 190 graden.

Saus

Kook witte wijn samen met sjalot in tot stroop. Voeg 2 eetlepels sap van ingelegde augurken toe. Voeg 6 dl schelvis dashi toe en laat reduceren tot ongeveer de helft. Voeg klontjes boter toe en mix luchtig op.

Afwerking

Gaar de schelvishaasjes met vel in een oven van 160 graden. Dresseer de salade van bittere kruiden en de plakjes aardappel met de vis speels op het bord. Warm de saus op en schuim ze luchtig met behulp van een staafmixer. Werk het gerecht af met de saus, de emulsie van groene kruiden en de aardappelchips.

Foto: Levien Lockefeer

Detailfoto van het vel van schelvis met een hand die de vin omhoog spant.

Plats connexes

Schelvis met tomaytencoulis en artisjok in een zwarte, ronde ovenschaal gedresseerd.
Schelvis met tomatencoulis, artisjok en kappers
Voir le plat
gemarineerde schelvis met salade van radijs en een groene jus gedresseerd in een rood kommetje
Gemarineerde schelvis met salade van radijs en mierikswortelmayo
Voir le plat
Mousse van schelvis op een toast van dille gedresseerd op gemarmerde stenen.
Toast met dille en mousse van schelvis
Voir le plat