Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Vis van het seizoen: hondshaai, wulk en schelvis
De lente is in het land, maar ook in de zee! Want ja, ook de Noordzee volgt de seizoenen. Van maart tot juni zijn volgende vissen op hun best: hondshaai, wulk en schelvis. Vis op het menu? Ga dan eens voor een minder bekende soort en verras jezelf en je gasten. 3 NorthSeaChefs bedachten enkele heerlijke recepten met deze seizoensvissen.

Wulk

Wulken zijn zeeslakken en een typisch voorbeeld van bijvangst. Toch is het een heerlijk schelpdier dat meer aandacht mag genieten. “Make the wulk great again!” is de spontane uitroep van Michael Vanderhaeghe, chef bij Hostellerie Saint-Nicolas. De structuur van het vlees lijkt op die van inktvis maar de smaak is zoeter, zoals bij krab. Een recepttip van Michael: “Wulken zijn op hun best als je ze in hun eigen bouillon kookt.”

Schelvis

Schelvis één van de favorieten van chef Matthieu Beudaert (restaurant Table d’ Amis): “Met schelvis, of een ‘schelletje’ zoals in de volksmond, kan je veel richtingen uit. De vis kan je klaarmaken zoals een kabeljauw. Meer nog: hij leent zich uitstekend tot roken. Ik combineer graag verschillende technieken, de veelzijdigheid is verbluffend.”

Hondshaai

Deze kleine haaiensoort is heel geschikt als consumptievis. Qua uitzicht wordt hij vaak verward met paling, maar hondshaai is een veel magerdere vissoort. “Hondshaai is zeer lekker van smaak en is gelatineus” vertelt Maarten Bouckaert van restaurant Castor. “Dat geeft een aangename structuur. Het liefst bak ik hem op de graat, of laat ik de filets kort garen in de oven.”

De vangst van de lente

Met de campagne ‘Vis van het seizoen’ willen de NorthSeaChefs mensen bewust maken van de rijkdom die de Noordzee biedt. Net zoals bij groenten en fruit volgen vissen de seizoenen en dat heeft een invloed op de beschikbaarheid. Waarom niet in de winter meer kiezen voor steenbolk en in de zomer voor heek? De seizoenen volgen, dat is kiezen voor duurzaamheid en eten wat de natuur ons geeft.

Detailfoto van verschillende wulken met een blauwe achtergrond