Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Tongschar, wijting en Noordzeekrab zijn de herfstvissen

Met de campagne ‘Vis van het seizoen’ willen de NorthSeaChefs mensen bewust maken van de rijkdom die de Noordzee biedt. Net zoals bij groenten en fruit volgen vissen de seizoenen en dat heeft een invloed op de beschikbaarheid. Waarom niet in de winter meer kiezen voorsteenbolk en in de zomer voor heek? De seizoenen volgen, dat is kiezen voor duurzaamheid en eten wat de natuur ons geeft.

3 NorthSeaChefs doken de keuken in met deze vissen : Ivan Menten van Restaurant Terroir (Gierle), Thijs Vervloet van restaurant Colette – De Vijvers (Scherpenheuvel-Zichem) en Alex Verhoeven van restaurant Hert(Turnhout) inspireren je met lekkere recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Je vindt ze verderop! Wat typeert de wijting, tongschar en Noordzeekrab?

Wijting is familie van de kabeljauw. In Groot-Brittannië is het een populairevis voor Fish & Chips gerechten. Met zijn zachte vlees en laag vetgehalte ishet een favoriet van veel chefs. Chef Ivan Menten beaamt : “Wijting is heelfijn van structuur en heeft maar een beetje warmte nodig om te garen. Dat betekent snel klaar en dus ideaal na een drukke werkdag!”

Tongschar valt niet te verwarren met de populaire tong, hoewel ze culinair perfect inwisselbaar zijn. Zijn bijnaam ‘melktong’ heeft de vis te danken aanzijn witte kleur. Tongschar is zacht van structuur en smeuïg. Voor chef Thijs Vervloet roept de vis herinneringen op uit zijn jeugd. “Mijn grootmoeder maakte er de lekkerste gerechten mee. De filets zijn iets dikker dan tong, maar steviger dan pladijs. Weinigen zullen het verschil smaken!”

Noordzeekrab is technisch gezien dan geen vis, maar dit schaaldier uit de Noordzee verdient zeker meer aandacht. Je bereidt hem op dezelfde manier als kreeft, maar de Noordzeekrab is een pak goedkoper. De smaak is bovendien een stuk verfijnder en zoeter. Chef Alex Verhoeven is fan: “Ik hou van de zoete en subtiele smaak van Noordzeekrab. Zorg bij het klaarmaken dat elk toegevoegd ingrediënt de krab ten goede komt en hou de smaken subtiel.”

Detailfoto van Noordzeekrab