Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Pladijs

Pleuronectes platessa

Pladijs is makkelijk te herkennen aan zijn oranje-rode stippen. Het is naast tong de belangrijkste doelsoort voor onze vissers.

Detailfoto van pladijs op ijsschilfers
Detailfoto van pladijs op ijsschilfers
Detailfoto van pladijs op ijsschilfers
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

Technishe info

Download de fiche

Van vangst tot bereiding: ontdek de testresultaten van onze chefs en wanneer deze vis op z’n piek gevangen wordt.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Pladijs is een platvis, gekenmerkt door de oranje-rode stippen, met de beide ogen op de rechterzijde van het lichaam. Deze bodemvis brengt zijn leven door op zanderige of modderige zeebodems.
Herkomst
Zijn leefgebied strekt zich uit van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, langs de Atlantische kusten tot de Barentszzee. Hij komt ook veelvuldig voor in IJsland en Groenland. De pladijs / schol voelt zich zowel goed in de warme wateren van de Noord-Afrikaanse kusten als in de ijzige wateren van de Barentszzee. Het belangrijkste gebied voor de pladijs/schol is weliswaar de Noordzee en omliggende wateren, dus ergens is hij toch wel een beetje als "onze pladijs/schol" te beschouwen. 75% van de jonge pladijzen/schollen uit de Noordzee groeien op in de Waddenzee. Vanaf het 2de levensjaar zullen ze zich verder en verder van de kust begeven en vanaf hun 4de levensjaar verspreiden ze zich over de hele Noordzee. In 2020 werd door Belgische vissers 2.163 ton aangeland in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €2,21/kg.
paaitijd
Afhankelijk van de stock duurt het voor een mannelijke pladijs 2 tot 6 jaar om geslachtsrijp te worden. Vrouwtjes doen er 3 tot 7 jaar over en meten dan in het Kanaal en de Noordzee 30 cm en in de Golf van Biskaje 27 cm. De voortplanting vindt plaats in verschillende periodes van het jaar, afhankelijk van de stock waartoe de schol behoort. Voor de Noordzee is dat van januari tot april.

testresultaten

Zwart-witte profielfoto van 'Tom Bossuyt' met witte keukenvest.
Tom Bossuyt
Elisabeth Catering
Houdbaarheid

3 dagen

Rendement

Bevindingen

Veel gebruikte vis in onze catering. Ik vind hem het lekkerste op de graat gebakken, maar wegens grote volumes in de catering gebruiken we hem voornamelijk gefileerd. Graten en koppen zijn perfect voor fonds te maken. De kleine filets plakken we aan elkaar voor we ze bakken.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Gino Lemmens' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Gino Lemmens
Les Années Folles
Houdbaarheid

Rendement

+- 40%

Bevindingen

Wij werken veel met pladijs. Deze pekel ik meestal wel kort. En laat ik dan een dag drogen. Ik vind dat je na het pekelen de pladijs een steviger vlees krijgt en makkelijker handelbaar wordt.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Kim Devisschere' met witte keukenvest
Kim Devisschere
Roots
Houdbaarheid

Rendement

Hoog rendement omdat je hem best op de graat bakt voor een goede smaak

Bevindingen

Kort bakken want kan snel droog worden. Is een van mijn favoriete vissen. Liefst krokant gebakken met vel in boter.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stoven

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Lien Vandeputte' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Lien Vandeputte
Réliva
Houdbaarheid

vers: 2 dagen diepvries: 1 maand

Rendement

40%

Bevindingen

Stevig visvlees met een uitgesproken smaak. Lekker op de bbq. Ook geschikt om te paneren, kinderen zullen dit visje zeker waarderen.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets - Grillen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Nee

Zwart-witte profielfoto van 'Thibaud Hermans' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Thibaud Hermans
Villa De Torre
Houdbaarheid

Rendement

+- 35% filets

Bevindingen

Gemakkelijk te reinigen. Vaste textuur. Optimale prijs-kwaliteit (€5,25 bruto). Beste smaak indien gebakken op de graat.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stomen

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Nee

Recepten

met

Pladijs

Pladijs met pesto gedresseerd op blaadjes van warmoes
Pladijs met warmoes en pesto
Bekijk gerecht
Pladijs met wortel en pompoen gedresseerd op een wit rond bord.
Pladijs met pompoen en wortel
Bekijk gerecht
Gebakken pladijs met bloemkool en zwarte look gedresseerd op een beige rond bord
Pladijs met bloemkool en zwarte look
Bekijk gerecht
Gepaneerde pladijs met komkommersalade gedresseerd op een rond bord
Pladijs met Aziatische komkommersalade
Bekijk gerecht
Pladijs met artisjok en kokkels met saus van vin jaune gedresseerd in een wit rond bord.
Pladijs met artisjok, vin jaune en kokkels
Bekijk gerecht
Pladijs met gegrilde mango in een wit rond bord gedresseerd
Pladijs met leche de tigre en gegrilde mango
Bekijk gerecht
Pladijs met kokkels en courgette gedresseerd in een wit diep bord.
Pladijs met venkel, kokkels, scheermessen en courgette
Bekijk gerecht
Pladijs met salsa van tomaat en venkel afgewerkt met garnaal en basilicum in een wit rond bord gedresseerd
Pladijs met salsa van tomaat en venkel, handgepelde garnaal en kappertjes
Bekijk gerecht
Pladijs met Mexicaanse garnituren gedresseerd in een gegrilde maistortilla
Maistortilla met pladijs
Bekijk gerecht

Van boot tot bord: deze vissers deden het werk

Geen vis zonder vissers. Terwijl jij slaapt, trotseren zij de Noordzee, zodat jij verse vangst op je bord krijgt. Met vakmanschap, toewijding en een flinke dosis doorzettingsvermogen halen ze het beste uit onze wateren. Dus als je straks een hap neemt, weet dan: hier zit meer achter dan alleen een goed recept.

In Nederland wordt pladijs schol genoemd.