Nieuws

Rode poon is vis van het jaar 2017

Rode poon is vis van het jaar 2017
Op 1 februari werd in restaurant Castor van NorthSeaChef Maarten Bouckaert de 29ste 'Vis van het jaar' voorgesteld. Dit jaar plaatsen we samen met VLAM en de visserijsector de RODE POON in de spotlight. Met deze actie brengen we een ondergewaardeerde vis in de aandacht en illustreren we dat vis van bij ons eindeloze variatie toelaat. Kortom, met verse vis, aangevoerd door onze Belgische vissers, zit u altijd goed.
Rode Poon

Dit jaar zetten we de rode poon in de kijker. Onze Vlaamse vissers voerden in 2016 1.241 ton rode poon aan in binnen- en buitenlandse havens. Er wordt doorgaans niet specifiek op gevist maar rode poon wordt mee gevangen met pladijs en tong. Flyshooters, die netten uitzetten, kunnen wel gericht op rode poon vissen en kunnen ook voor een aanzienlijke aanvoer zorgen (tot 20% van het totale volume). De aanvoer van rode poon is het sterkst in de periode oktober tot april. De vis wordt vooral gevangen in het Engels Kanaal (65%) en in de Noordzee (19%).

Poon klinkt veel Belgen ongetwijfeld totaal onbekend in de oren. Jammer, het is een lekker visje dat het heel jaar door voordelig in prijs is. Poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue.De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Reken één vis per persoon.

Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot. VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met rode poon. De recepten werden bedacht door NorthSeaChef en sterrenchef Maarten Bouckaert. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met poon uit te proberen in de keuken. Ook de supermarkten worden gestimuleerd om rode poon in de kijker te zetten.

De verkiezing van de Vis van het Jaar brengt natuurlijk ook nog iets anders met zich mee: De verkiezing van de 'Viskok van het jaar 2018' . De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het jaar-recept op zijn menukaart heeft staan, wint de wedstrijd en krijgt de titel ‘Viskok van het jaar 2018’. Inschrijven kan tot 17 oktober 2017. De finale van de wedstrijd vindt plaats op 20 november 2017 tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent.

Tot slot merken we dat diverse evenementen en kookworkshops waar we niet direct bij betrokken zijn de Vis van het Jaar een zeer dankbaar product vinden om op hun menu te zetten. Hetzelfde zien we bij kwissen. De Vis van het Jaar is inderdaad uitgegroeid tot een klassieker.