Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Wulk

Buccinum undatum

Wulken zijn grijs-beige zeeslakken. Ze hebben een spiraalvormig gewonden schelp.

Twee wulken op ijsschilfers
Twee wulken op ijsschilfers
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Wulken zijn grijs-beige zeeslakken, waarvan de gespierde voet gegeten wordt. Ze hebben een spiraalvormig gewonden schelp. Deze zeeslakken worden pas geslachtsrijp als ze tussen de 5 en 7 jaar oud en 49 mm (mannetjes) of 52 mm (vrouwtjes) groot zijn. Ze kunnen tot 10 jaar oud worden. Hun trage groei maakt ze zeer vatbaar voor overbevissing. Ze worden ook bevist aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aan de kusten van Maine in de Verenigde Staten.
Herkomst
Wulken komen voor in een groot gedeelte van de Noord-Atlantische Oceaan, maar zijn in hoge dichtheden aanwezig langs de kust van het Cotentin-schiereiland in het westen van Normandië, waar wulken het hele jaar door worden gevangen. In 2020 landen de Belgische vissers zo’n 90 ton wulken aan in Belgische havens, aan de gemiddelde prijs van 2,52€/kg.
paaitijd
Wulken waren vroeger een zeer populaire snack op kermissen.

Recepten

met

Wulk

Een wulken schelp met daarvoor het gerecht gedresseerd op een blauw bordje
Wulken met daslook, bloemkool en pickles
Bekijk gerecht
Pasta met wulken en zongedroogde tomaten op een wit bord gedresseerd
Pasta met wulken
Bekijk gerecht

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Dimitry Lysens' met witte keukenvest.
Dimitry Lysens
|
Magis
Houdbaarheid

Rendement

+- 40%

Bevindingen

Ik serveer dit altijd in onze bistro, niet iedereen is even enthousiast, maar toch verrassend veel liefhebbers. Ik spoel ze 5x, leg ze 1 uur op zout water en gaar ze dan zachtjes onder deksel 2,5 uur in een court-bouillon.

Toepassingen

In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Kim Devisschere' met witte keukenvest
Kim Devisschere
|
Roots
Houdbaarheid

Rendement

Geen idee van ratio schelp t.o.v. vlees.

Bevindingen

Helaas zijn wulken steeds minder op de kaart te vinden. Het is iets taaier en niet boeiend voor een jonger publiek. Het is een uitdaging om deze terug wat populairder te maken.

Toepassingen

Pocheren

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Broes Tavernier' met witte keukenvest.
Broes Tavernier
|
't Vijfde Seizoen
Houdbaarheid

Rendement

Bevindingen

Water met zout, chilipeper, tijm en laurier opkoken. Wulken toevoegen en laten opkoken. Laten afkoelen in de jus. uithalen en in afgekoelde jus bewaren. Schelpen kan je later nog gebruiken om te dresseren.

Toepassingen

Bakken - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja