Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Schar

Limanda Limanda

Schar is familie van de pladijs. De beste gastronomische kwaliteit krijg je in de maanden juli tot januari.

Detailfoto van schar op schilferijs
Detailfoto van schar op schilferijs
Detailfoto van schar op schilferijs
No items found.
← Vorige vissoort
Ga terug naar alle chefs
Volgende vissoort→
Ga terug naar alle chefs
Oranje gyotaku afdruk van een vis.

tech
ni
sche
fiche

Download de fiche

Bekijk hieronder de technische fiche met de testresultaten van de chefs alsook de belangrijkste aanvoermaanden door de Belgische vloot.

jan
feb
mar
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
Eigen­schappen
Schar behoort, net als alle andere platvissen, tot de grote orde van de Pleuronectiformes, die 760 soorten en 11 families kent. Schar maakt deel uit van de familie van de Pleuronectidae of pladijzenfamilie, net als de pladijs, bot, tongschar, heilbot en een 100-tal andere soorten. Bij deze familie staan de beide ogen op de gekleurde rechterkant van het lichaam. De gewone schar heeft een zeer ruwe huid: als je van de staart richting de kop wrijft, ondervindt je vinger heel wat weerstand. Typisch ook voor de schar is de hoge boog die de zijlijn maakt vlak boven de borstvin. Schar kan tot 40 cm lang worden en 1 kg wegen.
Herkomst
De gewone schar komt voor van aan de Witte Zee en IJsland tot in de Golf van Biskaje, maar is veelvuldig aanwezig in de Noordzee, Skagerrak-Kattegat, Ierse Zee en het Engels Kanaal. Het is een soort die op zandige en andere zachte bodems leeft op een diepte van 2 tot 150 meter. Belgische vissers hebben in 2020 ruim 153 ton aangeland in Belgische havens met een gemiddelde prijs van €0,56/kg.
paaitijd
Mannetjes worden geslachtsrijp na 2-3 jaar (10-20 cm), vrouwtjes pas na 3-5 jaar (20-25 cm). De minimum instandhoudingsreferentiegrootte ligt in België op 23 cm. Schar paait in het Kanaal en de Noordzee van januari tot juni, dus de beste gastronomische kwaliteit krijg je in de resterende maanden (van juli tot januari).
Schar heeft een zeer ruwe huid: als je van de staart richting de kop wrijft, ondervindt je vinger heel wat weerstand

Recepten

met

Schar

Nog geen recepten met deze vis. Heb je een idee? Laat het ons weten!

test
re
sul
ta
ten

Zwart-witte profielfoto van 'Gino Lemmens' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
Gino Lemmens
|
Les Années Folles
Houdbaarheid

Rendement

+- 50%

Bevindingen

Is een leuke vis om mee te werken. Voor mij ligt de structuur van de schar tussen die van pladijs en tong. Heeft zeer veel toepassingen.

Toepassingen

Pocheren - Frituren - Bakken - Stoven - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'David Grosdent' met gekruiste armen in een witte keukenvest.
David Grosdent
|
L'Envie
Houdbaarheid

3 dagen

Rendement

Bevindingen

Mooi visje, goede vervanger voor tong. Gegrild vind ik deze top.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stoven

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Ja

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Profielfoto van 'Pieter Coomans' met een witte keukenvest.
Pieter Coomans
|
Wingerd
Houdbaarheid

2 - 3 dagen.

Rendement

90% rendement Bijna geen afval omdat je met de graten fumets kan maken.

Bevindingen

Best krokant met vel bakken, zo krijg je een goed contrast met de wat papperige structuur van de vis.

Toepassingen

Frituren - Bakken - Stomen - In Fumets

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja

Zwart-witte profielfoto van 'Kim Devisschere' met witte keukenvest
Kim Devisschere
|
Roots
Houdbaarheid

Rendement

Hoog rendement als je alles verwerkt. De graten kan je bijvoorbeeld roken en een fond van trekken en combineren met aardse smaken.

Bevindingen

Ik vind hem het beste op de graat gebakken. Dat is beter voor de smaak en ook makkelijker om te bakken dan als ze al gefileerd zijn. Heel lekker als je deze kort rookt.

Toepassingen

Bakken - Stomen - In Fumets - Roken

Zou u dit product op uw 'a la carte' zetten?

Nee

Zou u dit product verwerken in uw menu?

Ja