Tijd voor verandering.

Deze website wordt niet ondersteund door Internet Explorer. Als u deze website verder wilt bekijken kan u best upgraden naar een betere browser. Hieronder vindt u alvast enkele suggesties.
Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.
Vissers
Vissers in oranje broeken naast hun schepen (rechts) in de haven.

Fishing
For
litter

Probleem

De plastic massaproductie blijft pijlsnel stijgen en maar liefst 10 procent eindigt uiteindelijk in zee. 8 miljard plastic tasjes bevuilen onze oceanen. Er raken steeds meer schrijnende cijfers bekend en de catastrofale gevolgen blijken vernietigend voor mens en het mariene milieu.

Alleen al in de Noordzee drijven 150 miljoen plastic tasjes en ander afval . Jaarlijks komt er in onze kleine zee 20.000 ton afval bij. De zee opruimen is onmogelijk, maar 80 procent van het strandafval spoelt aan op onze stranden.

Oplossing

Reeds geruime tijd werken heel wat Belgische vissers actief mee aan het Fishing for Litter-project. Het afval dat ze bij het vissen toevallig bovenhalen, verzamelen ze in grote afvalzakken, zogenaamde Big Bags. Eenmaal aan land, levert de bemanning de Big Bags in en wordt het marien zwerfvuil verder verwerkt en gerecycleerd.

De vissers achter de Northsea­chefs

Onze Belgische vissersvloot telt vandaag nog 68 commerciële vaartuigen: 32 in het grote vlootsegment en 36 bij de kleinere kustvissers. Met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar is de vloot doorwinterd, maar niet stilstaand. De laatste jaren gingen 8 nieuwe schepen het water op – een teken dat de sector volop investeert in duurzamer vistuig en efficiëntere motoren.

"Als vissers zien we dat er onder impuls van NorthSeaChefs steeds meer vraag is naar minder bekende vissoorten" - Benoit Beernaert