Nieuws

Zeeduivel is vis van het jaar 2018

Zeeduivel is vis van het jaar 2018
VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 30ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Dit jaar zetten we zeeduivel in de kijker. Deze vis is nog erg onbekend bij ons. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven.

Zeeduivel: alle visserijgegevens op een rij.
Zeeduivel wordt het ganse jaar op regelmatige basis aangevoerd. De aanvoer toont een stijgende tendens. Vooral in het voorjaar wordt er meer zeeduivel aangevoerd; dit uit Britse wateren. In juni start de visserij in de Golf van Biskaje in Franse wateren en in het najaar wordt de aanvoer uit de Noordzee belangrijker.

Er wordt niet gericht gevist op zeeduivel maar afhankelijk van de periode en het visserijgebied kan zeeduivel tot 30% van de bijvangst uitmaken van de visserij op tong en pladijs, onze belangrijkste doelsoorten. In 2017 werden er bijna 500 ton zeeduivelstaarten aangevoerd in onze visveilingen.
Onderzoek van ILVO bevestigt dat de gezondheid van de bestanden van zeeduivel prima is en in stijgende lijn gaat. Er is geen gevaar voor overbevissing.

Als vangsttechniek wordt hoofdzakelijk gebruikgemaakt van de boomkorvisserij, die ondertussen aanpassingen heeft ondergaan, wat resulteert in een kleinere milieu-impact op de bodem, een grotere selectiviteit van de doelsoorten en een lager brandstofverbruik.

Zeeduivel onder de loep
Zeeduivel heeft zijn naam niet gestolen. Het is een oprecht lelijke vis. Vissers verwijderen zijn monsterlijke kop aan boord. Wat overblijft is een stevige staart. Daarom wordt hij ook staartvis genoemd. Zijn wetenschappelijke naam is Lophius piscatorius, de Franse is lotte.

Zeeduivel kan tot 2 meter lang worden en hij leeft op grotere diepten. Het is een slechte zwemmer en hij houdt zich vaak op op de bodem, waar hij op de loer ligt voor zijn prooi. Die lokt hij met een soort hengel boven zijn bek, waarna hij zijn reuzenbek opent en zijn prooi met een enorme snelheid naar binnen zuigt. Hij leeft van kleine vissen en ongewervelde dieren en je mag hem gerust een slokop noemen, hij kan immers moeilijk maat houden met eten.

Zeeduivel lust iedereen
Zeeduivel zoals hij bij ons wordt aangeboden, zonder kop en zonder vel, is nagenoeg puur visvlees. Enkel het centrale been wordt niet gegeten. De vis heeft geen graten.
Zeeduivel is een echte delicatesse. Het visvlees is stevig, blank en heeft een zachte zoete smaak.

Raadpleeg zeker eens onze recepturen om te zien wat u allemaal met Zeeduivel kan bereiden.