Nieuws

Rog verkozen als vis van het jaar 2021

Rog verkozen als vis van het jaar 2021
VLAM heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 33ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Rog is de Vis van het Jaar 2021, zoals Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits in De Cierk in Oostende bekend maakte. Door elk jaar een andere vis van bij ons in de schijnwerpers te zetten, illustreren we de diversiteit van de vangst die onze vissersvloot aan land brengt.

Rog is vis van het jaar 2021

‘Rog vervolledigt de top drie van meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse vissershavens. Alleen de alom bekende vissoorten tong en schol moet hij laten voorgaan. Tussen 2008 en 2018 daalde de verkoop van rog nog stelselmatig. Maar sinds 2018 is rog weer aan een lichte opmars bezig. Er is dus nog veel potentieel voor deze lekkere vis van bij ons’, stelt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits. Ze steunt volmondig de keuze van VLAM en de Vlaamse visserijsector om rog als Vis van het Jaar 2021 uit te roepen.

Biologie en verspreiding van rog

Rog heeft als wetenschappelijke benaming Raja spp. Er bestaan wel 460 verschillende soorten rog. In de Noordzee komen zo’n 12 verschillende soorten voor. De toestand van de bestanden varieert: sommige soorten doen het goed, andere minder goed.

Om de rogbestanden zo goed en duurzaam mogelijk te beheren voert onze Belgische vloot sinds dit jaar slechts drie soorten rog aan: stekelrog, blonde rog en gevlekte rog. De andere soorten gaan meteen na vangst weer -levend- overboord. Dat kan, want roggen overleven de vangst beter dan de meeste andere vissoorten.

In de Belgische visserij bedraagt de aanvoer ongeveer 1400 ton per jaar. Rog is een typische bijvangst in de tongvisserij. De meeste roggen die bij ons worden aangevoerd komen uit de Noordzee en de Golf van Biskaje. Verder komen roggen ook voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. In de vismijn zijn de meeste aangevoerde roggen ongeveer 60 centimeter groot.

Om de rogbestanden zo goed en duurzaam mogelijk te beheren voert onze Belgische vloot sinds dit jaar slechts drie soorten rog aan: stekelrog, blonde rog en gevlekte rog. De andere soorten gaan meteen na vangst weer -levend- overboord. Dat kan, want roggen overleven de vangst beter dan de meeste andere vissoorten.

Rog smaakt naar meer

Nog lang niet alle viseters eten rog. Het overgrote deel van de rogvangst wordt in speciaalzaken (45%) en op de markt (29%) verkocht. Nochtans vraagt rog niet veel om overheerlijk te smaken. Even bakken of pocheren volstaat voor een echt feestmaal.

Voor meer inspiratie kan je al onze recepten raadplegen met rog via de receptenpagina.

rog