Nieuws

NorthSeachefs schitteren in Gault&Millau

NorthSeachefs schitteren in Gault&Millau
Op maandag 11 november 2014 werden de punten van een bewogen editie van Gault&Millau bekend gemaakt. Deze gids geldt als referentie in de Belgische gastronomische wereld. Enkele NorthSeaChefs stonden in de kijker. Filip Claeys van De Jonkman Brugge werd Chef van het jaar en Michael Vrijmoed pakte de titel van Beste jonge topchef van Vlaanderen.

Chef van het jaar: Filip Claeys van restaurant De Jonkman.

Redactiedirecteur Philippe Limbourg: De chef van het jaar is een evidente keuze geworden. Wij zijn dit jaar verschillende keren bij Filip op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee. Als stichter van de NorthSeaChefs verricht hij onvervalst pionierswerk. Ook deze inzet voor duurzaamheid maakt van hem de perfecte chef van het jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talent om met letterlijk alle schatten uit de Noordzee te werken, van de bekende toppers tot de miskende sukkelaars. Het podium dat onze chef van het jaar geeft aan vis ‘van bij ons’ past in een bredere beweging van aandacht voor het lokale product, en dat sterkt ons in onze keuze.

Beste jonge topchef van Vlaanderen: Michael Vrijmoed van restaurant Vrijmoed.

Dit langgerekte restaurant in een mooie burgerijwoning is stijlvol ingericht in eigentijdse kleuren. Een jonge dynamische ploeg staat in voor de professionele bediening. Chef Michael Vrijmoed leidt de keuken in goede banen. Jaar na jaar verfijnde hij zijn technieken en nu serveert hij zijn cliënteel beheerste gerechten op basis van uitzonderlijke producten. De hapjes zorgen al meteen voor een vliegende start: venkelijs, rucola met een coulis van zachte waterkers, gevolgd door beetgare asperges op een bedje van sla met comtéroomijs – een bijzonder subtiele combinatie. Vervolgens maken we plaats voor geroosterde inktvis versierd met zeekraal, zwarte algen en een crumble van vadouvan en poutargue. Ook de kabeljauw met citrus en algen blijkt een winnende combinatie die de virtuositeit van de chef onderstreept. Michael heeft nog wat reserves, en ook al is het niet zijn ambitie om het op te nemen tegen een Peter Goossens (van wie hij gedurende enkele jaren de rechterhand was), het lijdt geen twijfel dat hij binnenkort met de groten zal mogen meedoen. Getuige daarvan zijn grote sprong voorwaarts van dit jaar. Michael is onze jonge chef van het jaar voor Vlaanderen. 

Art. Gault&Millau

Ook andere NorthSeaChefs vilen eerder al in de smaak bij Gaul&Millau:

 • David Martin (La Paix): "Informeel genieten van goed verzorgde gerechten, dat moet kunnen ... Je kan iets eenvoudigs brengen met topingrediënten, en je kan topwerk leveren en het toch eenvoudig houden."
 • Erwin Denys (Rascasse): "Vooral de manier waarop hij zijn producten uitkiest, natuurlijk bereidt en boeiend combineert, leidde tot grote tevredenheid."
 • Kobe Desramaults (In De Wulf): "Zoals hij zelf zegt, is zijn stijl soms zacht soms brutaal maar altijd natuurlijk –en net dat maakt hem onweerstaanbaar."
 • Mathieu Beudaert (Table D'amis): "Met vindingrijke maar toch uitermate toegankelijke borden verbaast en pleziert hij keer op keer zijn gasten. Niet verwonderlijk dat dit toptalent ook vanuit het nabije Rijsel veel volk trekt."
 • Olly Ceulenaere (Publiek): "Deze smakelijke keuken tegen scherpe prijzen levert Publiek de titel prijs-plezier voor Vlaanderen op."
 • Pieter Lonneville (Tête Pressée): "Vanzelfsprekend is de preskop, op zuurdesembrood met pickles hier het proberen waard. Maar ook in andere bereidingen toont chef Pieter Lonneville in winkel en aan de eettoog zijn sterk ontwikkelde zin voor verfijning en smaakschakering."
 • Sang Hoon Degeimbre (l'Air du Temps): "Sang-Hoon Degeimbre innoveert niet alleen, hij verlegt ook echt de grenzen. Maar hij gaat nooit te ver in zijn creativiteit en houdt zich aan heel eigentijdse prioriteiten: de producten krijgen altijd voorrang en worden in een perfecte harmonie van kleuren en smaken gecombineerd."
 • Stijn Bauwens (De Kruidenmolen): Stijn Bauwens en Veerle Quintens hebben van hun bistro een terecht succesnummer gemaakt."
 • Christophe Hardiquest (Bon-Bon): "Dit is naast Hof van Cleve de nieuwe top van de Belgische gastronomie, een ervaring die je minstens één keer in je leven moet proeven."
 • Lode de Roover (Fleur De Lin): "Met originele en verfijnde bereidingen stippelt Lode De Roover zijn weg naar de top uit ... Zijn evenwichtige en beheerste kookstijl waarin hij zoekt naar de essentie verdient de tweede koksmuts."
 • Bart Desmidt (Bartholomeus): "Bart Desmidt is dé topkok van onze Belgische kust."