Nieuws

En Viskok van 2014 is ...

En Viskok van 2014 is ...
Ivan Menten is viskok van het jaar 2014. Dat werd maandag 18 november uitgemaakt op Horeca Expo, het Walhalla voor iedereen met een hart voor horeca. De VLAM organiseerde deze wedstrijd waar 5 chefs streden om het beste gerecht met pladijs.

Kook origineel met pladijs

Alle Belgische professionele chefs mochten meedingen naar het gewilde kroontje. Het doel van de wedstrijd was een zo origineel en lekker mogelijk gerecht te maken op basis van pladijs, vis van het jaar. De VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing selecteerden 5 finalisten die het beste van zichzelf en hun pladijs lieten zien tijdens 3 spannende uren. De wedstrijd vond live plaats in de demonstratiekeuken van Horeca Expo.

Andere finalisten naast winnaar Ivan Menten van restaurant Lèche Plat in Arendonk waren:

  • - Tim Vervynckt van restaurant Nuance in Duffel
  • - Dimitri Van Berlo van restaurant Chef’s Table in Burcht
  • - Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke-Nevele
  • - Ivan Puystiens van restaurant Oh Restaurant in Sint-Idesbald


Het was een nek-aan-nekrace volgens juryvoorzitter Filip Claeys, maar het winnende gerecht was uiteindelijk: in gerookte boter gegaarde pladijsfilet, artisjok, zeekraal en krokante kalfshersenen met jus van strandkrab. De jurering gebeurde op basis van smaak, originaliteit, techniek en presentatie. In de jury zetelden naast Filip nog 3 andere NorthSeaChefs: Maarten Bouckaert van Hof van Cleve, Danny Huyghebaert en Erwin Denys van Rascasse. Ook waren er vertegenwoordigers van Jeunes Restaurateurs d'Europe, Les Disciples d'Escoffier, Euro-Toques, Orde der 33 Meesterkoks van België en Les étapes du Bon Goût.

Iedereen in de prijzen

De trotse winnaar kreeg een prachtige trofee ‘Viskok van het jaar’, ontworpen door Tuur De Rijbel, een cheque ter waarde van € 1250, een dinerbon voor Hof van Cleve en een bon van ISPC ter waarde van € 250. De andere 4 laureaten keerden echter niet van een kale reis terug met een ‘Vis van het jaar’-diploma en een dinerbon voor 2 in De Jonkman.

Bekijk de foto's van de wedstrijd op onze facebookpagina