Nieuws

Northseachefs in Michelin-gids

 Northseachefs in Michelin-gids
Veel bonzende harten afgelopen maandag 18 november. De bekende Michelin-gids gaf zijn sterren prijs en dat gebeurde in aanwezigheid van de crème de la crème op culinair niveau. Al onze NorthSeaChefs behielden hun quotering en Michaël Vrijmoed kaapte zelfs zijn 1ste ster weg.

Product centraal, ook bij Vrijmoed

De Belgische gastronomie bruist. Dat bewijzen de 2 nieuwe tweesterrenrestaurants en de 19 restaurants die hun 1ste ster krijgen. Eenzelfde tendens valt op. Waar het vroeger zo vaak draaide om moderne keukentechnieken, wordt het product nu opnieuw centraal geplaatst.

Laat dat nu ook de pure terroir-keuken van Vrijmoed typeren. Het product is het hoogste goed en Vrijmoed vermijdt radicaal ingrediënten die geen meerwaarde hebben op het bord. 8 jaar souschef bij Hof van Cleve raken je koude kleren niet. In maart 2013 opende Michäel de deuren van zijn gelijknamige restaurant. Hij knokte hard met de hele ploeg en evolueerde met rasse schreden. “Je durft er niet op te hopen, maar deze ster is de appreciatie waarvan ik droomde. Dit konden we enkel bereiken als team.”

België aan de gastronomische top

De 3 vaste sterren aan het firmament blijven uiteraard Hof van Cleve met NorthSeaChef Maarten Bouckaert, De Karmeliet en Hertog Jan. België telt nu voor de 1ste keer in de geschiedenis meer dan 100 restaurants met een ster. Brussel heeft zelfs meer sterren dan steden als Berlijn, Rome en Milaan en dwingt zo zijn plaats af in de Europese gastronomie.

Een week eerder was het ook de beurt aan de Gault&Millau-gids om prijzen uit te delen. Hier vielen onze NorthSeaChefs vooral in de smaak als groentechefs, meer bepaald Matthieu Beudaert van Table d’Amis en Sanghoon Degeimbre van L’Air du Temps. Het moet niet altijd vis zijn wat de pot schaft natuurlijk. We zetten hieronder alle punten en sterren van onze NorthSeaChefs op een rijtje:

1. Hof van Cleve (souschef, Maarten Bouckaert) *** 19,5/20
2. De Jonkman (Filip Claeys) ** 18/20
3. L’Air du Temps (Sanghoon Degeimbre) ** 18/20 (Beste groenterestaurant 2014 Wallonië)
4. In de Wulf (Kobe Desramaults) * 18,5/20
5. Table d’Amis (Matthieu Beudaert) * 17/20 (Beste groenterestaurant 2014 Vlaanderen)
6. La Paix (David Martin) * 16/20
7. Vrijmoed (Michaël Vrijmoed) * 14/20
8. J.e.f. (Jason Blanckaert) 15/20
9. De Kruidenmolen (Stijn Bauwens) 15/20
10. Rascasse (Erwin Denys) 13/20
11. Tête Pressée (Pieter Lonneville) 13/20