Nieuws

NorthSeaChefs lanceren Zero Bycatch, the Fish Waste Project

NorthSeaChefs lanceren Zero Bycatch, the Fish Waste Project
NorthSeaChefs promoot al enkele jaren het verbruik van vis afkomstig van bijvangst en minder populaire Noordzeevissen.. Hoewel NorthSeaChefs daarvoor uitvoerig campagne voert, blijkt het zeer moeilijk om deze vissoorten tot in de koeltoog van viswinkel en supermarkt te krijgen. Nochtans volwaardige vissoorten geraken niet verkocht en eindigen roemloos als vismeel terwijl ze veel beter verdienen. Deze vissen bieden immers tal van mogelijkheden. Met “Zero Bycatch, the Fish Waste Project” wil NorthSeaChefs dat visverwerkende bedrijven zich engageren om bijvangst en minder populaire vissoorten te valoriseren als volwaardige voedingsproducten. NorthSeaChefs stelt daarvoor de expertise van verschillende topchefs ter beschikking.

Zero Bycatch, the Fish Waste Project

Het nieuwste initiatief van NorthSeaChefs

NorthSeaChefs promoot al enkele jaren het verbruik van vis afkomstig van bijvangst en minder populaire Noordzeevissen.. Hoewel NorthSeaChefs daarvoor uitvoerig campagne voert, blijkt het zeer moeilijk om deze vissoorten tot in de koeltoog van viswinkel en supermarkt te krijgen. Nochtans volwaardige vissoorten geraken niet verkocht en eindigen roemloos als vismeel terwijl ze veel beter verdienen. Deze vissen bieden immers tal van mogelijkheden. Met “Zero Bycatch, the Fish Waste Project” wil NorthSeaChefs dat visverwerkende bedrijven zich engageren om bijvangst en minder populaire vissoorten te valoriseren als volwaardige voedingsproducten. NorthSeaChefs stelt daarvoor de expertise van verschillende topchefs ter beschikking.

Zero Bycatch

“Zero Bycatch” betekent dat voor NorthSeaChefs het begrip bycatch niet langer bestaat. Zowel populaire vissen als ongewenste bijvangst hebben immers evenveel voedselwaarde. NorthSeaChefs wil daarom een vraag creëren voor al deze niet-verhandelde vis . "Met 'Zero Bycatch, the Fish Waste Project' willen we de voedingssector warm maken om voedingswaren te produceren met vis die tot op vandaag weinig gegeten wordt,” aldus Filip Claeys, mede-oprichter van NorthSeaChefs. “Het is niet meer van deze tijd dat we zoveel waardevolle voeding weggooien. We zullen daarom niet alleen de consumptie van minder bekende vissoorten blijven promoten, maar ook onze kennis en expertise met bedrijven delen die in productontwikkeling willen investeren."

The Fish Waste Project

Nog altijd wordt een heel groot deel van wat in de vissersnetten belandt, respectloos terug in zee gegooid. In ons land en Nederland toont men slechts interesse in een beperkt aantal vissen. In Spanje wordt daarentegen bijna elke vis die daar gevangen wordt ook werkelijk verbruikt. Elke vis heeft daar dan ook een identiteit en een gekend waarde- en smaakprofiel waarmee zowel de professionele chef als huishoudens aan de slag gaan.. Doel is om ook in België en Nederland elke vissoort als een volwaardig keukenproduct een identiteit te geven."

De realiteit geeft NorthSeaChefs gelijk

Hondshaai is een van de soorten die veel gevangen werd en tot voor kort maar zelden verhandeld werd. Door al enkele jaren actief promotie te voeren voor hondshaai, is het aandeel niet verhandelde hondshaai vis gehalveerd. Maar nog steeds wordt 40 ton weggegooid of tot vismeel verwerkt. Er is dus al een flinke weg afgelegd maar voor NorthSeaChefs blijft er nog steeds werk aan de winkel.

Producenten die meer info wensen, kunnen NorthSeaChefs contacteren via: info@northseachefs.be